Declarații publice

Ce susține Partidul România în Acțiune?

Stopăm finanțarea deșănțată a partidelor politice din banii voștri.

Pentru o nouă clasă politică responsabilă egalizăm șansele pentru accesul independenților și a partidelor mici și locale.

Școală deschisă pe tot parcursul zilei: educație digitalizată, mîncare caldă și activități extracuriculare după ore.

Pentru reducerea abandonului școlar reclădim modul în care părinții sunt susținuți de stat în educația copiilor lor. Deschidem creșe și grădinițe cu program prelungit și adoptăm o curiculă școlară modernă care dezvoltă noi competențe pe tot parcursul vieții.

Reducerea poverii fiscale asupra muncii: protecția veniturilor mici și medii, stimularea angajărilor și întoarcerea românilor din diaspora.

Pentru ca fiecare cetățean și companie să poată plăti taxe corecte către un ANAF digitalizat, fără privilegii nejustificate sau suprataxare birocratizată.

Servicii de telemedicină și modernizare a spitalelor regionale și a tratamentului bolnavilor cronici.

Pentru ca pacienții să beneficieze de consultații la distanță și monitorizare prin mijloace digitale, într-un sistem medical al cărui management nu este politizat și corupt.

Reforma statului prin digitalizarea completă a serviciilor publice și numirea meritocratică a conducerii lor.

Pentru asigurarea transparenței, reducerea birocrației și ușurarea accesului cetățenilor la un stat modern și profesionist.

Modernizarea agriculturii prin extinderea rețelei de irigații și înființarea de depozite zonale sezoniere.

Pentru creșterea eficienței producției în contextul schimbărilor climatice și asigurarea securității alimentare a comunităților noastre.

Lista candidaților propuși de România în Acțiune, în Prahova, la alegerile parlamentare din 2024

Biroul Electoral de Circumscripție Prahova a admis candidaturile depuse de partidul România în Acțiune, pentru Senat și Camera Deputaților.

La Camera Deputaților, lista pentru alegerile parlamentare este deschisă de președintele România în Acțiune, conf. univ. dr. Mihai-Cristian Apostolache, cadru didactic în cadrul UPG Ploiești. Următorii pe lista partidului, la Prahova, sunt:

Gabriel Mihai Mușuroaia

Andrei Drăghici

Claudia - Ligia Bucurică

Irina Adriana Mocanu

Lucian Dobre

Iuliana Stan

Bogdan Marius Savu

Georgiana Onea

Mihaela Andrei

Cătălin Romanescu

Ioana Prăjescu

Marcian-Constantin Cojocaru

Nicolae-Ion Băiuță

La Senat, lista partidului este deschisă de Irinel-Augustin Costache, urmat de:

Nicoleta-Felicia Șandru

Cornel Mutu

Octavian Păun

Mariana Opriș

Laurențiu Marcu

Lucrețiu-Tomel

De la jurnalism la politică: Jurnalista Luiza Elena Dinică deschide lista pentru Diaspora, a Partidului România în Acţiune

Luiza Elena Dinică, absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din Bucureşti, este o jurnalistă cu o vastă experiență în presa românească, devenind una dintre cele mai influente voci ale diasporei române din Italia.

După 17 ani de activitate în jurnalism, și-a început cariera la Agenția A.M. Press din Bucureşti, sub îndrumarea jurnalistului Lucian Avramescu, apoi a continuat să transmită din Italia pentru ziarul Adevărul și a fost timp de aproape 14 ani vocea Radio Torino Internațional.

În paralel, Luiza s-a dedicat comunității românești din Torino, fiind PR al Şcolii Grupul Vatra, cea mai mare şcoală de dansuri tradiţionale româneşti din diaspora, pe care a promovat-o la nivel internațional. De asemenea, în cadrul şcolii, predă limba română copiilor și a creat un atelier de comunicare, îmbinând astfel pasiunea sa pentru jurnalism și educație. A fondat revista „Inspirație Românească,” înregistrată oficial la Tribunalul din Torino, și a lansat recent Radio Lu, un post dedicat românilor din întreaga lume.

Recunoscută profesional de Ordinul Jurnaliștilor din Italia, Luiza a decis recent să intre în politică, determinată să aducă în atenția publică nevoile reale ale diasporei. Într-un interviu exclusiv, ne vorbește despre acest nou pas, motivele care au determinat-o să se alăture Partidului România în Acțiune și viziunea sa pentru o diasporă mai bine reprezentată.

Reporter:

Luiza, după o carieră îndelungată în jurnalism, de ce ai ales să intri în politică?

Luiza Elena Dinică:

Decizia de a intra în politică nu a fost una ușoară și am reflectat mult înainte de a face acest pas. Am simțit însă că este momentul ca diaspora să aibă o voce puternică și autentică în Parlamentul României. După aproape 14 ani la Radio Torino Internațional şi aproximativ 5 ani la Grupul Vatra, am fost foarte aproape de comunitatea românească și am ascultat de-a lungul timpului dorințele, frustrările și speranțele lor. Am realizat că jurnalismul m-a format nu doar să ascult, dar și să transmit aceste voci. În politică, îmi doresc să transform aceste aspirații în realități concrete.

Reporter:

Ai o carieră impresionantă în presa românească, atât în România cât și în Italia. Ce ți-a oferit această experiență?

Luiza Elena Dinică: Jurnalismul m-a învățat să fiu atentă la detalii, să caut adevărul și să fiu mereu alături de oameni. Am început în România, la AM Press, alături de Lucian Avramescu, o figură marcantă a presei românești, iar acea perioadă a fost definitorie pentru mine. Când am emigrat în Italia în 2009, am simțit un gol imens, dar prin jurnalism am reușit să rămân aproape de România și de români. Am devenit corespondent pentru „Adevărul” și, mai apoi, vocea matinală a românilor la Radio Torino Internațional. Aceste experiențe m-au conectat direct cu diaspora și mi-au permis să înțeleg mai bine ce înseamnă să trăiești între două lumi, cu dorul de casă pe de o parte și încercările de adaptare pe de altă parte.

Reporter:

Care a fost momentul decisiv în care ai hotărât că e timpul să intri în politică?

Luiza Elena Dinică:

Sunt multe momente care m-au condus aici, dar unul foarte personal a fost atunci când am realizat că diaspora nu este reprezentată corespunzător la București. Eram în Torino, aproape de familia mea, dar în același timp mă simțeam ruptă între două lumi. Am început să mă implic mai mult în comunitatea românească din Italia și am început colaborarea cu „Grupul Vatra”, o școală de dansuri tradiționale românești fondată în 2011 de coregraful Iurie Raileanu, o asociaţiei pe care am dus-o pe culmi după perioada pandemică, atunci când am şi început colaborarea cu Vatra şi când, practic, am luat-o de la zero în acea asociaţie, de fapt.

Am promovat Grupul Vatra atât la nivel local, cât și în România și diaspora, în general, devenind, astăzi, un reper, un punct de referinţă pentru români. Într-o zi, sfătuită chiar de oameni din comunitate, dar şi de persoane proeminente în domeniile lor, am simțit că pot face mai mult. Faptul că diaspora nu are o voce puternică în Parlament m-a motivat să iau această decizie. Vreau să fiu acea voce care să aducă nevoile reale ale românilor din străinătate în atenția politicienilor de acasă.

Reporter:

Cum ai fost influențată de cei din jur în această decizie?

Luiza Elena Dinică:

Am avut norocul să fiu înconjurată de oameni care m-au susținut și m-au sfătuit cu înțelepciune. Mulți mi-au spus că e o mare responsabilitate și că la acest nivel, “nu sunt permise greșeli”. Am discutat cu profesioniști din diferite domenii, oameni apropiați și familia mea, care au avut temeri că voi suferi, având în vedere principiile mele morale și aspirația spre perfecțiune. Dar, sincer, ceea ce i-a speriat pe alții m-a motivat pe mine. Faptul că sunt fidelă valorilor mele m-a făcut să înțeleg că pot aduce o schimbare reală.

Reporter:

Ce îți propui concret pentru diaspora română dacă vei ajunge în Parlament?

Luiza Elena Dinică:

Vreau să atrag atenția asupra potențialului imens al diasporei, atât economic, cât și cultural. Diaspora are resurse și o dorință de a contribui la dezvoltarea României, dar de multe ori aceste resurse sunt ignorate sau subapreciate. Îmi doresc să construiesc punți între românii de acasă și cei din străinătate, să creez modele culturale, politice și sociale care să ne ajute să navigăm între aceste două lumi.

Diaspora are nevoie de recunoaştere, de dialog, nu de promisiuni. Vreau să duc în Parlament problemele reale cu care se confruntă românii din străinătate – lipsa unei reprezentări adecvate, dorul permanent de casă și dificultățile de integrare în alte culturi. Cred că un jurnalist este potrivit pentru a face acest lucru, pentru că noi suntem formați să ascultăm oamenii, să le înțelegem nevoile și să găsim soluții.

Reporter:

Te identifici cu vreo personalitate politică din România? De ce îl susții pe Mircea Geoană?

Luiza Elena Dinică:

Îl susțin pe Mircea Geoană pentru că are o experiență solidă în politica externă și a demonstrat, de-a lungul timpului, că poate schimba percepția asupra României pe scena internațională.

Cred că România are nevoie de un lider capabil să creeze modele serioase, bazate pe profesionalism. Geoană este genul de om care a muncit din greu și a demonstrat rezultate.

Pentru mine, el este un exemplu de integritate și seriozitate, exact ceea ce cred că este necesar pentru o Românie modernă și respectată.

Reporter:

Care este mesajul tău pentru diaspora română?

Luiza Elena Dinică:

Mesajul meu pentru diaspora este unul de încredere și speranță. Noi, cei plecați departe de casă, suntem o parte esențială a României, chiar dacă ne aflăm la mii de kilometri distanță.

Vreau ca românii din diaspora să fie respectați și considerați, să simtă că au un loc unde să se întoarcă, liberi și mândri.

Îmi doresc ca vocea lor să fie auzită și ascultată la București, iar eu voi face tot posibilul să reprezint această voce cu demnitate și seriozitate.

Sanda Nicola candidează la parlamentare. Fosta jurnalistă a acceptat propunerea Partidului România în Acțiune

Fosta jurnalistă și-a anunțat joi intenția de a candida pentru un loc în Parlament. Sanda Nicola va figura pe listele Partidului România în Acțiune

Sanda Nicola a locuit și activat o perioadă de cinci ani în afara granițelor țării. Revenită în România, a decis să se implice în politică, aceasta fiind una dintre dorințele sale mai vechi.

Sanda Nicola candidează la parlamentare

Nu cu multă vreme în urmă, Sanda Nicola anunța că a început să colaboreze cu Mișcarea România Renaște, care sprijină candidatura lui Mircea Geoană la prezidențiale.

„Știu că lumea, publicul din România mă cunoaște din ipostaza de jurnalist și parcă încă era un pic dificil de înțeles care sunt noile competențe și obiective.

Mi-am dorit de mai mult timp, am luat în calcul varianta asta, mi-am dorit o implicare mai mare acasă. Nu a fost însă niciodată momentul potrivit, de data asta pare să fie în regulă.

Mă simt pregătită să intru în campania electorală. Eu mă consider candidat aspirant în acest moment, încă nu știu dacă e validată candidatura, știu că am acceptat această propunere să intru în competiția electorală, acum dacă voi avea și șansa să fac vreo treabă, asta vom vedea după 1 decembrie”, a declarat Sanda Nicola pentru Adevărul.

Partidul România în Acțiune, condus de Mihai Apostolache, depune joi listele de candidați pentru București, Sanda Nicola deschizând lista pentru Capitală.

„Este corectă informația. În ultima săptămână am primit propunerea din partea domnului Apostolache. Nu am vorbit cu domnul Geoană, am avut o discuție de principiu când m-am alăturat acestei campanii, când i-am spus că vin după cinci ani de cercetare, stat în bibliotecă.

Știu foarte bine că lumea are niște așteptări pe baza percepțiilor care s-au construit în jurul meu, bazându-se pe experiența mea de presă și spuneam clar că vin dintr-un alt mediu”, a explicat Sanda Nicola pentru HotNews.ro.

Sanda Nicola a activat ca jurnalist la o serie de televiziuni precum Digi24, Realitatea TV, Antena 1, B1 TV, Prima Tv. În ultimii ani a fost cercetător la Universitatea din Liege, asistent la Facultatea de Științe, Departamentul Geografie. A coordonat lucrări practice la cursuri de dezvoltare teritorială, strategii de dezvoltare turistică, securitate alimentară și energetică.

Este căsătorită din anul 2008 cu Liviu Iolu, jurnalist și specialist în științele comunicării, fost purtător de cuvânt al guvernului condus de Dacian Cioloș. Cei doi au împreună o fiică, născută în 2017.

Partidul România în Acțiune: Susținem un viitor educațional sigur și sustenabil!

Partidul România în Acțiune își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la semnalul de alarmă tras de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) privind creșterea numărului de cadre didactice pensionate care sunt nevoite să continue activitatea la plata cu ora.

Această situație reflectă o realitate îngrijorătoare în sistemul de învățământ românesc, marcat de lipsa de posturi titularizabile și, mai grav, de dezinteresul tinerilor absolvenți de studii superioare față de o carieră didactică.

Motivul principal identificat de FSLI pentru această criză este „demotivarea salarială”. Chiar și după creșterile salariale recente, venitul unui cadru didactic debutant rămâne insuficient pentru a susține un trai decent. Un tânăr profesor, cu un venit de aproximativ 800 de euro lunar, se confruntă cu dificultăți majore, având în vedere că doar costurile locative pot reprezenta peste jumătate din această sumă.

Această realitate împinge tinerii către alte domenii, în special cel privat, unde recompensele financiare și oportunitățile de creștere sunt mult mai atractive.

“Considerăm că aceste probleme nu pot fi ignorate dacă ne dorim un viitor educațional stabil și performant pentru România. Tinerii profesori trebuie să fie încurajați să intre și să rămână în sistemul de învățământ, însă acest lucru nu se poate realiza fără investiții reale și constante în salarii, în infrastructură și în formare profesională. Un sistem de educație de calitate nu poate funcționa pe baza sacrificiilor celor deja pensionați și demotivați financiar.

Educația de calitate presupune stabilitate și respect pentru cadrele didactice, iar performanța elevilor se poate obține doar printr-o strategie de susținere a tinerilor educatori, printr-o remunerare adecvată și prin recunoașterea eforturilor lor.

România Educată, un ideal frumos, nu va deveni realitate fără măsuri concrete, coerente și durabile”, afirmă președintele Partidului România în Acțiune, Mihai Apostolache.

În acest context, Partidul România în Acțiune solicită guvernanților, parlamentarilor și președintelui României să trateze cu prioritate acest subiect. Investiția în educație este o investiție în viitorul României.

O țară puternică și prosperă se construiește cu o educație solidă, iar aceasta poate fi asigurată doar prin oferirea unor condiții de muncă decente și atractive pentru tinerii profesori. Numai așa vom reuși să aducem în școlile din România acea „energie și idei inovatoare” de care învățământul are atât de multă nevoie.

Românii plătesc prețuri record la energie – consecințe sociale și economice grave

În contextul actual, România se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări economice și sociale din ultima perioadă: creșterea exponențială a prețurilor la energie.

În trimestrul al treilea al anului 2024, România a înregistrat cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană (UE), atingând un nivel de 127,42 euro/MWh. Acest cost exorbitant a plasat țara noastră pe prima poziție în topul celor mai scumpe piețe energetice din UE, depășind chiar și Grecia, Bulgaria și Ungaria, și decuplându-se astfel de piețele occidentale unde prețurile au fost semnificativ mai mici, precum în Germania (75 euro/MWh) sau Franța (51 euro/MWh).

Această realitate confirmă faptul că România este una dintre cele mai afectate victime ale actualei conjuncturi de pe piața europeană a energiei. În ciuda unificării și interconectării piețelor energetice la nivel european, țările din estul Europei, precum România, continuă să fie expuse unor prețuri disproporționat de mari.

Situația nu reflectă doar o criză energetică, ci și o inechitate profundă între statele membre ale UE. În timp ce țările occidentale beneficiază de prețuri mai scăzute și o stabilitate energetică mai mare, regiunea noastră se confruntă cu presiuni economice severe.

Creșterea prețurilor la energie nu afectează doar facturile cetățenilor, ci și economia în ansamblu. O mare parte a populației resimte direct aceste creșteri printr-o scădere a nivelului de trai, facturile la energie devenind o povară tot mai grea pentru mulți români. În plus, companiile autohtone, în special cele din sectorul industrial, se confruntă cu costuri de producție ridicate, ceea ce reduce competitivitatea pe piața europeană și poate duce la pierderi economice majore.

Partidul România în Acțiune solicită guvernului să intensifice eforturile de a proteja cetățenii de aceste fluctuații drastice ale prețurilor la energie. Este esențial să fie implementate măsuri care să sprijine populația în fața acestei crize, inclusiv programe de subvenții pentru gospodăriile vulnerabile și investiții pe termen lung în independența energetică a țării.

Prețurile ridicate la energie sunt mai mult decât o problemă economică – ele au implicații directe asupra coeziunii sociale și asupra bunăstării naționale. Este nevoie de acțiune imediată pentru a asigura un viitor mai sigur și mai echitabil pentru toți românii.

Actualele politici guvernamentale pun în pericol stabilitatea economică a țării noastre

Partidul România în Acțiune își exprimă profundele îngrijorări cu privire la actualele politici guvernamentale care pun în pericol stabilitatea economică a țării noastre.

Iată câteva puncte esențiale pe care dorim să le aducem în atenția publicului:

Guvernul actual îndatorează România într-un ritm alarmant, ceea ce riscă să transforme țara noastră într-o destinație neatractivă pentru investiții. Prin urmare, prin aceste măsuri iresponsabile și neprofesioniste, riscăm să ne confruntăm nu doar cu sărăcie, dar și cu o povară a datoriilor greu de gestionat.

“Rectificarea bugetară propusă de Guvern nu face altceva decât să scoată în evidență lipsa de competență cu care sunt gestionate resursele financiare ale României. În timp ce premierul face declarații optimiste despre o rectificare pozitivă, în realitate majoritatea fondurilor sunt destinate pentru a acoperi urgențe, și nu pentru investiții de viitor”, a precizat Mihai Apostolache, președintele Partidului România în Acțiune.

Unul dintre cele mai grave aspecte este creșterea deficitului bugetar de la 5% din PIB, cum era prognozat, la 6.94% din PIB. Această creștere substanțială a deficitului este alarmantă, mai ales că nu există promisiuni clare privind creșterea veniturilor bugetare, iar povara acoperirii acestui deficit va cădea, în cele din urmă, pe umerii populației care muncește din greu.

“Nu este nevoie să ne împrumutăm constant pentru a acoperi cheltuielile curente sau pentru a face investiții minore. România trebuie să adopte politici durabile, care să protejeze interesul cetățenilor și să promoveze un mediu economic sănătos”, a mai spus Apostolache.

Partidul România în Acțiune solicită adoptarea unor măsuri urgente care să oprească această spirală de datorii și să aducă o administrație fiscală responsabilă, orientată către bunăstarea pe termen lung a tuturor cetățenilor.

Despre specificul alegerilor prezidențiale și despre ce merită România

Cu cât se apropie data alegerilor prezidențiale, partidele își prezintă oferta pentru aceste alegeri.

Pentru că majoritatea candidaților la alegerile prezidențiale sunt lipsiți total de calități de lider, națiunii române i se livrează povestea omului simplu, normal, din popor.

Cu o parte din presă cumpărată din bani publici, pusă să atace pe oricine strică echilibrul mediocrității politice, cu panotaj stradal plătit din bani publici, cu un sistem electoral șubred, ușor penetrabil de către cei care s-au specializat în fraudă electorală, cu instituții care trebuie să apere voința cetățenilor rezultată din vot, dar care recunosc că sistemul de gestiune a votului poate fi viciat și nu acționează pentru remedierea situației, chiar dacă stă în puterea lor să o facă, ni se pune pe tavă modelul bolovănosului, al nepregătitului, al celui lipsit de calități, dar care este, totuși, om din popor.

După 35 de ani de la schimbarea de regim politic, se urmărește perpetuarea politicii clientelare, de clan, de gașcă, în care mediocritatea este nota dominantă.

Pentru că nu sunt capabile să ofere publicului oameni de calitate, potriviți pentru funcția prezidențială, partidele încearcă să ducă societatea la nivelul lor.

Or, societatea românească nu este obligată să coboare atât de jos.

Cu o datorie publică istorică, cu o criză economică care bate la ușă, cu un război în apropiere și un război hibrid în interior, cu cel mai mare grad de sărăcie și excluziune socială din Europa, cu cheltuieli publice iraționale, cu angajamente în plan internațional neonorate, cu un mediu economic bulversat de măsuri aberante, cu capitole importante nefinalizate (Schengen terestru, OCDE), România nu poate avea în frunte un om simplu.

"De ce să evadăm de la periferia Europei când ne simțit atât de bine în mocirla noastră?", spun partidele tradiționale.

Planul de evadare trebuie conceput și gestionat de un lider. El implică viziune, pregătire, experiență, ambiție, perseverență, cunoașterea realității naționale și internaționale.

România are nevoie de un președinte cu experiență și relații diplomatice de cel mai înalt nivel. De o persoană nedependentă de partide, care să fie capabilă să transmită un mesaj de echilibru în plan intern și extern și care să asigure un arbitraj corect între puterile statului, precum și între stat și societate.

Un lider care să readucă în viața publică românească politețea și diplomația și care să fie conectat la cele mai înalte sfere de influență la nivel mondial, astfel încât să pună România în cele mai avantajoase poziții. Care să întărească poziționarea strategică a țării din perspectivă militară și economică.

Lider, nu om simplu, pentru România!

Triumf al elevilor români la Campionatul Mondial de robotică First Tech Challenge

Partidul România în Acțiune felicită echipa AICitizen a Colegiului "Alexandru Ioan Cuza" din Focşani pentru remarcabila victorie la Campionatul Mondial de robotică First Tech Challenge, desfăşurat recent la Houston.

Această victorie nu este doar un triumf pentru elevii implicați, ci un simbol al inovației și excelenței în educația STEM în România.

De asemenea, suntem extrem de mândri de performanța echipei Ro2D2 din Ploieşti, care a demonstrat același nivel înalt de competență și dedicație.

Asemenea realizări subliniază importanța sprijinului continuu pentru programele educaționale care încurajează tinerii să exploreze și să exceleze în domenii tehnice și de inginerie.

Partidul România în Acțiune reafirmă angajamentul său pentru investiții suplimentare în educația STEM și pentru crearea de oportunități care să permită tinerilor să inoveze și să contribuie la progresul tehnologic global. Ne angajăm să susținem inițiative care facilitează accesul la resurse educaționale de calitate, mentorat de specialitate și platforme unde tinerii pot concura și colabora la nivel internațional.

Aceste victorii la Campionatele Mondiale de robotică ne inspiră să continuăm să lucrăm pentru un viitor în care fiecare tânăr din România are instrumentele necesare pentru a reuși într-o economie globală bazată pe cunoaștere și inovație.

Împreună, putem construi o națiune care este nu doar participant, ci și lider în revoluția tehnologică mondială. Suntem mândri de voi!

20 de ani de la aderarea României la NATO

În această lună s-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO. Este un moment istoric care subliniază parcursul nostru european și euro-atlantic, consolidându-ne poziția în cadrul comunității internaționale.

Partidul România în Acțiune privește această aniversare ca pe o ocazie de a reafirma angajamentul nostru neclintit față de principiile democrației, libertății și securității colective. Este, de asemenea, un moment propice pentru a reflecta la modul în care țara noastră poate continua să contribuie și să se implice mai activ în cadrul Alianței, având în vedere poziția privilegiată pe care o ocupă datorită reprezentării de înalt nivel asigurate de Mircea Geoană.

Aceasta constituie o recunoaștere a contribuției semnificative pe care România o aduce la securitatea colectivă și la promovarea păcii la nivel global.

Mai mult, Partidul România în Acțiune consideră că prezența României la nivelul cel mai înalt în structura NATO este un semnal clar al recunoașterii internaționale a valorilor noastre democratice, a profesionalismului forțelor noastre armate și a contribuției constante la misiunile alianței.

Aceasta ne oferă, de asemenea, oportunitatea de a influența deciziile și direcțiile strategice la cel mai înalt nivel, consolidând securitatea națională și regională în fața provocărilor actuale.

Partidul România în Acțiune își reiterează susținerea pentru consolidarea profilului României în NATO și în politica externă, promovând o abordare proactivă și constructivă.

“Ne angajăm să sprijinim politici care îmbunătățesc securitatea și stabilitatea, atât în cadrul Alianței cât și în afara acesteia, recunoscând importanța strategică a poziționării României pe flancul estic al NATO. Celebrarea a 20 de ani de la aderarea la NATO ne amintește de responsabilitățile pe care le avem în fața cetățenilor și în fața partenerilor noștri internaționali. Este un moment de reflecție, dar și de acțiune, în care Partidul România în Acțiune se angajează să promoveze și să susțină politici care asigură un viitor sigur și prosper pentru România și pentru aliații săi”, a precizat președintele Partidului România în Acțiune, Mihai Apostolache.

Miza pe turismul din România

Partidul România în Acțiune privește cu optimism recentele statistici care evidențiază o creștere notabilă a numărului de turiști străini în România, fapt care confirmă potențialul imens al țării noastre ca destinație turistică de top pe plan internațional. Cu toate acestea, suntem conștienți că mai avem multe de făcut pentru a optimiza această oportunitate.

“România dispune de resurse naturale și culturale de excepție, care merită să fie descoperite de cât mai mulți oameni. De aceea, considerăm că este imperativ să investim în promovarea eficientă a țării noastre și în îmbunătățirea infrastructurii de transport. Acest lucru nu numai că va facilita accesul și va îmbunătăți experiența turiștilor dar va stimula și economia locală”, afirmă președintele executiv al Partidului România în Acțiune, Daniel Ioniță.

Propunem o serie de măsuri concrete pentru a atinge aceste obiective:

1.Investiții în infrastructura de transport: Modernizarea rețelei de drumuri și îmbunătățirea conexiunilor aeriene și feroviare între principalele orașe turistice.

2.Promovare strategică: Lansarea de campanii de marketing care să pună în valoare diversele atracții turistice ale României, de la orașe istorice și până la peisaje naturale unice.

3.Parteneriate internaționale: Colaborarea cu agenții de turism și organizații turistice internaționale pentru a crește vizibilitatea României pe piața globală.

4.Susținerea turismului local: Creșterea calității serviciilor turistice prin programe de formare profesională pentru lucrătorii din domeniu.

Aceste inițiative nu numai că vor contribui la creșterea sustenabilă a turismului în România, dar vor asigura și o distribuție mai echitabilă a beneficiilor economice generate de acest sector. Partidul România în Acțiune se angajează să facă din turism un pilon central al dezvoltării noastre economice, demonstrând angajamentul ferm față de prosperitatea și recunoașterea internațională a țării noastre.

De ce se repară străzile în marile orașe doar în anii electorali?

Partidul România în Acțiune susține ferm necesitatea ca lucrările de reparații ale străzilor în marile orașe din România să fie abordate cu seriozitate și într-o manieră constantă, nu doar în perioada premergătoare alegerilor.

Aceste acțiuni nu ar trebui să fie văzute ca simple strategii de campanie, ci ca elemente esențiale în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și în frumusețea urbană a orașelor noastre.

Reparația străzilor nu este doar o problemă de estetică urbană, ci una de siguranță publică și confort. Drumurile deteriorate pot cauza accidente, pot deteriora vehiculele și pot îngreuna accesul serviciilor de urgență, afectând astfel viața de zi cu zi a locuitorilor. De aceea, este crucial ca aceste lucrări să fie planificate și executate regulat, indiferent de calendarul electoral.

Plantarea de flori și întreținerea spațiilor verzi sunt, de asemenea, aspecte vitale ale unui oraș care își respectă locuitorii. Acestea nu numai că îmbunătățesc aspectul orașelor, dar contribuie și la bunăstarea psihologică a locuitorilor, oferind spații plăcute pentru relaxare și recreere. În plus, zonele verzi sunt esențiale pentru combaterea poluării și îmbunătățirea calității aerului urban.

Partidul România în Acțiune crede cu tărie că prioritățile unei localități nu ar trebui să fie dictate de interese politice de moment, ci de nevoile reale și continue ale comunității. Este responsabilitatea autorităților locale să asigure că aceste lucrări esențiale sunt efectuate cu regularitate și profesionalism, în beneficiul tuturor cetățenilor.

În acest sens, ne angajăm să sprijinim politicile și proiectele care promovează întreținerea infrastructurii urbane și îmbunătățirea spațiilor verzi, asigurându-ne că acestea sunt parte integrantă din planurile de dezvoltare ale orașelor din România. Prin colaborare și responsabilitate, putem transforma orașele noastre în locuri mai sigure, mai frumoase și mai primitoare pentru toți locuitorii.

Partidul România în Acțiune trage un semnal de alarmă în privința asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități grave

În contextul recentelor prevederi ale O.U.G. nr. 19/2024, Partidul România în Acțiune își exprimă profunda preocupare și nemulțumire față de decizia Guvernului de a exclude asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități grave din schema de majorări salariale prevăzută pentru angajații din familia ocupațională Sănătate și Asistență Socială. Această decizie nu numai că contravine recomandărilor Consiliului Economic și Social, dar și ignoră rolul esențial pe care asistenții personali îl joacă în îngrijirea persoanelor dependente sau vulnerabile.

“Susținem cu tărie necesitatea unei politici echitabile și integrate de salarizare, care să recunoască și să valorizeze contribuția tuturor profesioniștilor din sănătate și asistență socială, inclusiv a asistenților personali. Ei sunt pilonii pe care se sprijină eforturile de dezinstituționalizare și integrare socială a persoanelor cu nevoi speciale și, prin urmare, trebuie să beneficieze de condiții de muncă și remunerare corespunzătoare”, afirmă Mihai Apostolache, președintele Partidului România în Acțiune.

Prin această excludere, Guvernul nu doar că dezavantajează o categorie profesională vitală, dar și pune în pericol principiul ocrotirii copiilor și al persoanelor adulte cu dizabilități, principiu la care Partidul România în Acțiune ține în mod deosebit. Această decizie riscă să submineze eforturile de prevenire a institutionalizării, afectând calitatea serviciilor de asistență socială și sănătate oferite.

Partidul România în Acțiune solicită Guvernului revizuirea urgentă a acestei decizii, în spiritul justiției sociale și al respectării drepturilor tuturor lucrătorilor din domeniul asistenței sociale.

De asemenea, ne angajăm să susținem inițiative legislative care să asigure o salarizare echitabilă și recunoașterea adecvată a tuturor profesioniștilor din sectorul sănătate și asistență socială, reflectând astfel valorile de bază ale Partidului România în Acțiune: egalitate, dreptate socială și sprijinirea celor mai vulnerabili membri ai societății noastre.

Partidul România în Acțiune va continua să lupte pentru drepturile tuturor angajaților din sănătate și asistență socială și să promoveze politici care să sprijine dezvoltarea unui sistem de sănătate și asistență socială robust, echitabil și inclusiv, în serviciul tuturor cetățenilor României.

Partidul România în Acțiune: Pledăm pentru independența energetică și valorificarea resurselor naturale

Partidul România în Acțiune subliniază necesitatea unei abordări pro-active și strategice pentru valorificarea potențialului energetic al țării noastre, în contextul evoluțiilor recente legate de producția de gaze naturale din Marea Neagră, a căror exploatare reprezintă o oportunitate unică pentru România, nu doar din perspectiva securității energetice, ci și a dezvoltării economice sustenabile.

În ultimul timp, Turcia a demonstrat un progres impresionant în exploatarea resurselor sale naturale, în special prin dezvoltarea zăcământului Sakarya din Marea Neagră. Acest exemplu evidențiază importanța unei viziuni strategice și a unei implementări eficiente în valorificarea resurselor naturale. Turcia se îndreaptă acum spre o auto-suficiență semnificativă și un rol de lider regional în domeniul gazelor naturale.

În contrast, România se confruntă cu provocări majore în exploatarea propriilor zăcăminte, cum ar fi Neptun Deep. “Întârzierile în luarea deciziilor de investiții și tergiversările legislative au afectat negativ progresul acestor proiecte esențiale. Este imperativ ca România să învețe din aceste lecții și să accelereze demersurile pentru exploatarea resurselor de gaze naturale, asigurându-și astfel independența energetică și un rol strategic pe piața regională a energiei”, subliniază Gabriel Mușuroia, secretarul general al Partidului România în Acțiune.

De aceea, propunem următoarele măsuri concrete pentru accelerarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră:

1.Revizuirea și simplificarea cadrului legislativ: Este necesară simplificarea proceselor de aprobare și oferirea de stimulente fiscale pentru investitorii din sectorul energetic. Aceste măsuri vor atrage noi investiții și vor accelera dezvoltarea proiectelor.

2.Parteneriate strategice: Încurajarea și facilitarea parteneriatelor între companiile românești și cele internaționale de prestigiu în domeniul explorării și exploatării gazelor naturale. Aceste parteneriate pot aduce expertiza și tehnologia necesară pentru a maximiza eficiența și randamentul proiectelor.

3.Susținerea inovației și tehnologiei: Investițiile în cercetare și dezvoltare sunt cruciale pentru îmbunătățirea eficienței și reducerea impactului asupra mediului al activităților de exploatare. România trebuie să devină un centru de inovație în tehnologiile de extracție și procesare a gazelor naturale, mai ales pentru că tradiția în domeniu ne ajută în acest sens.

4.Dialog constructiv între stat și sectorul privat: Crearea unui cadru de dialog transparent și constructiv între autoritățile de reglementare și companiile din sectorul energetic pentru a identifica și soluționa rapid orice obstacole în calea dezvoltării proiectelor.

5.Conștientizarea și susținerea publică: Informarea și implicarea comunităților locale și a publicului larg în privința beneficiilor economice și sociale ale exploatării resurselor naturale, promovând în același timp practici responsabile din punct de vedere ecologic.

Partidul România în Acțiune este angajat în promovarea unei viziuni pragmatice și ambițioase pentru valorificarea potențialului energetic al României. Este momentul să acționăm decisiv și coordonat, pentru a asigura viitorul energetic al țării noastre și a ne poziționa ca un lider regional în domeniul gazelor naturale!

Contraziceri guvernamentale privind reforma și disciplina fiscală

Partidul România în Acțiune exprimă o preocupare profundă și o critică fermă față de proiectul de ordonanță de urgență (OUG) propus recent de Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș. Acest proiect, care vizează relaxarea măsurilor de austeritate stabilite anterior prin legea 296/2023, reprezintă un pas înapoi considerabil în eforturile de reformă și disciplină fiscală pe care țara noastră trebuie să le urmeze și la care s-a angajat.

În primul rând, permiterea creșterilor salariale la companiile de stat care au înregistrat pierderi sau arierate în 2023 contrazice principiile de bază ale responsabilității fiscale și ale guvernanței corporative eficiente. Această măsură riscă să stimuleze o cultură a gestionării iresponsabile, în loc să promoveze redresarea financiară și eficiența economică.

În timp ce înțelegem necesitatea motivării angajaților, considerăm că acest lucru ar trebui realizat prin mecanisme care să nu pună în pericol stabilitatea financiară a companiilor de stat și, implicit, a economiei naționale.

De asemenea, creșterea procentului de funcții de conducere în instituțiile de stat de la 8% la 10% ridică semne de întrebare serioase cu privire la angajamentul guvernului de a reduce birocrația și a eficientiza administrația publică. Această măsură pare să contravină obiectivului declarat de simplificare și de creștere a eficienței sectorului public, direcționând resursele limitate către o structură administrativă deja supradimensionată, în detrimentul investițiilor în serviciile esențiale pentru cetățeni.

“Prin aceste acțiuni, guvernul demonstrează o lipsă de viziune și de coerență în politica fiscală și de guvernare. În loc să abordeze provocările economice și administrative cu soluții sustenabile și orientate către viitor, proiectul de OUG propus reflectă o abordare reactivă, care riscă să compromită eforturile de consolidare fiscală și să submineze încrederea publicului în capacitatea statului de a gestiona eficient resursele țării, a precizat vicepreședintele Partidului România în Acțiune”, Andrei Drăghici.

Partidul România în Acțiune solicită o revizuire serioasă a acestui proiect de OUG și îndeamnă guvernul să reconsidere măsurile propuse, punând accent pe transparență, responsabilitate și eficiență în administrația publică. Este esențial să menținem un angajament ferm față de principiile reformei și disciplinei fiscale, pentru a asigura un viitor prosper și stabil pentru România.

Siguranța cetățeanului, prioritate pentru Partidul România în Acțiune

În ultima perioadă, municipiul Ploiești a fost scena unor evenimente violente care au zguduit comunitatea locală și au atras atenția asupra nevoii imperioase de a spori măsurile de siguranță pentru cetățeni. Incidentele de pe Strada Bobâlna și în fața unui magazin din centru, unde cetățenii au fost victime ale unor agresiuni brutale, subliniază o problemă mai amplă cu care se confruntă societatea noastră: siguranța publică.

Partidul România în Acțiune își exprimă profunda îngrijorare față de aceste incidente și reafirmă angajamentul său ferm pentru a lucra în vederea îmbunătățirii siguranței cetățeanului în toate spațiile publice. Înțelegem că siguranța publică este un drept fundamental al fiecărui cetățean și o condiție esențială pentru calitatea vieții în orice comunitate.

Solicităm autorităților locale și naționale să adopte măsuri concrete și imediate pentru prevenirea acestor incidente violente. Este esențial să existe o colaborare strânsă între forțele de ordine, administrația locală și comunitate pentru a identifica și implementa soluții eficiente care să asigure un mediu sigur pentru toți cetățenii.

De asemenea, considerăm că este crucial să se intensifice patrularea în zonele cunoscute ca fiind mai expuse riscului de violență și să se îmbunătățească iluminatul public în aceste arii.

Educarea publicului cu privire la importanța raportării incidentelor violente și a intervenției rapide a forțelor de ordine poate juca, de asemenea, un rol important în prevenirea escaladării violenței.

Partidul România în Acțiune se angajează să susțină inițiativele legislative și politicile publice care vizează întărirea siguranței cetățeanului și combaterea violenței de orice fel. În acest scop, vom colabora cu toate partidele politice și cu toate instituțiile statului pentru a asigura un mediu sigur și pașnic pentru toți locuitorii orașului Ploiești.

Siguranța cetățeanului trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea. Doar prin eforturi comune și angajament putem spera să construim o societate mai sigură pentru noi toți.

Partidul România în Acțiune: O victorie istorică pentru țara noastră și Mediu în cazul Roșia Montană

Trăim un moment istoric pentru justiție, după ce România a câștigat procesul în cazul Roșia Montană, consolidând astfel dreptul națiunii de a-și proteja patrimoniul și mediul natural.

Această victorie în fața unei companii multinaționale este în concordanță cu angajamentul Partidului România în Acțiune față de protejarea intereselor naționale și a mediului.

Roșia Montană, un sit de o valoare inestimabilă atât pentru patrimoniul cultural, cât și pentru biodiversitatea României, a fost sub amenințarea unei proiecte de exploatare minieră care riscau să distrugă acest tezaur național. Lupta îndelungată împotriva acestui proiect a mobilizat societatea civilă, experți în mediu și politicieni, subliniind importanța acțiunii colective și a solidarității în apărarea drepturilor și valorilor noastre comune.

“Câștigarea procesului nu reprezintă doar o victorie legală, ci și o confirmare a faptului că interesele economice nu pot și nu trebuie să primeze în detrimentul patrimoniului natural și cultural. Această victorie reafirmă principiile care stau la baza politicii formațiunii noastre politice: responsabilitate, integritate și protejarea intereselor României. Ea demonstrează, de asemenea, că țara noastră are capacitatea și determinarea de a-și apăra valorile și resursele, constituind un precedent important pentru viitoarele cazuri de protecție a mediului înconjurător”, a precizat vicepreședintele Partidului România în Acțiune, Iuliu Dan.

Partidul România în Acțiune salută decizia tribunalului și se angajează să continue să lucreze pentru promovarea unei dezvoltări durabile și respectuoase față de mediu în toate regiunile țării.

“Această victorie este un mesaj clar către toți cei care încearcă să exploateze nejustificat resursele României: interesele noastre naționale și protecția mediului sunt priorități non-negociabile pentru partidul nostru”, a mai spus Iuliu Dan.

Partidul România în Acțiune mulțumește tuturor celor care au contribuit la această victorie: activiștilor de mediu, comunității din Roșia Montană, avocaților și tuturor cetățenilor care au sprijinit cauza. Acest succes este dovada că, atunci când lucrăm împreună pentru un obiectiv comun, putem să protejăm și să promovăm valorile care ne definesc ca națiune. Vom continua să luptăm pentru o Românie care își respectă istoria, valorile și mediul natural, pentru noi și pentru generațiile viitoare. Împreună, putem construi un viitor în care dezvoltarea economică merge mână în mână cu protecția mediului și conservarea patrimoniului nostru unic. Victoria în cazul Roșia Montană este un pas important în această direcție și un motiv de mândrie pentru toți românii.

Felicitări și susținere pentru Simona Halep

Partidul România în Acțiune salută decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de a reduce suspendarea jucătoarei de tenis Simona Halep.

“Considerăm această decizie nu doar o victorie personală pentru Simona, ci și un semnal important privind necesitatea unui sistem mai echitabil și transparent în sportul mondial. Simona Halep a fost și rămâne un simbol al excelenței în sport, nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume. Prin dedicarea, munca asiduă și integritatea ei, Simona a demonstrat că succesul poate fi atins prin mijloace oneste și prin respectarea regulilor”, a declarat Daniel Ioniță, președintele executiv al Partidului România în Acțiune.

Decizia TAS de a reduce suspendarea vine în urma unui proces meticulos de revizuire a dovezilor și argumentelor prezentate de apărare. Această decizie reflectă recunoașterea faptului că, în cazuri complexe, este esențială evaluarea amănunțită a contextului și a circumstanțelor individuale.

Partidul România în Acțiune consideră că acest caz subliniază importanța transparenței și dreptății în toate procedurile disciplinare și de arbitraj din sport.

În același timp, acest caz a evidențiat nevoia de claritate și coerență în regulamentele anti-doping și în procesele de testare. Pentru a proteja integritatea sportului și a asigura un cadru echitabil pentru toți sportivii, este imperativ ca organismele de conducere ale sportului să revizuiască și să îmbunătățească regulile și procedurile existente.

“O felicităm pe Simona Halep și echipa sa pentru reziliența și tăria de caracter dovedite în aceste momente dificile și îi urăm succes în continuarea carierei sale. Împreună, putem lucra pentru un sport mai curat, mai echitabil și mai transparent, unde performanța și integritatea merg mână în mână”, a mai spus Daniel Ioniță.

Felicitări tinerilor baschetbaliști ploieșteni! Suntem mândri de voi!

Partidului România în Acțiune trensmite felicitări echipelor de baschet „U15” masculin și „U19” feminin ale CSM Petrolul Ploiești pentru succesul remarcabil obținut în competițiile naționale, ambele câștigând titlul de campioană.

Performanța echipelor, care au demonstrat nu doar măiestrie tehnică, dar și o inegalabilă pasiune și dedicare pentru sport, reprezintă o sursă de mândrie nu doar pentru orașul Ploiești, ci pentru întreaga națiune.

Victoria echipei „U15” masculin, sub îndrumarea antrenorilor Ionuț Ivan și Cristi Trandafir, pentru al patrulea an consecutiv, în fața unei echipe de valoare precum U-BT Cluj-Napoca, cu un scor atât de strâns, demonstrează spiritul de luptă și determinarea de care sunt capabili tinerii noștri sportivi. Această victorie este o dovadă a muncii asidue și a talentului excepțional care caracterizează sportivii și cadrele tehnice ale clubului.

În același timp, triumful echipei „U19” feminin, sub îndrumarea antrenorilor Loredana Munteanu, Corina Savu și Robert Munteanu, în Turneul Final de la Târgoviște, aducând primul titlu național al sezonului 2023-2024 pentru CSM Ploiești, este un moment istoric pentru sportul ploieștean și un exemplu strălucit al excelenței în sportul de echipă.

Aceste victorii nu doar că marchează succesul individual și colectiv al sportivilor și antrenorilor implicați, dar sunt și o reflectare a spiritului comunității din Ploiești și a potențialului imens pe care îl are România în promovarea sportului la nivel de excelență.

Partidul România în Acțiune susține și încurajează dezvoltarea sportului la toate nivelurile, recunoscând importanța acestuia în promovarea unui stil de viață sănătos și în formarea caracterului tinerilor.

Performanța voastră este o inspirație pentru noi toți și un exemplu de urmat pentru generațiile viitoare de sportivi.

Felicitări încă o dată pentru această realizare extraordinară! Sunteti un exemplu de determinare, talent și muncă în echipă.

Partidul România în Acțiune vă urează succes continuu în toate competițiile viitoare și să păstrați aceeași pasiune arzătoare pentru baschet și sport în general. Suntem mândri de voi!

Partidul România în Acțiune condamnă agresiunea la care au fost supuși doi jurnaliști în sediul Primăriei Ploiești

Partidul România în Acțiune condamnă incidentul descris de către o publicație locală, potrivit căruia doi jurnaliști locali, Victor Preda și Harry Ștefan, au fost agresați verbal de Fernando Scoruș în sediul Primăriei Ploiești, ceea ce ar putea evidenția un conflict serios între reprezentanții presei și anumite persoane asociate administrației locale.

Reacția primarului Andrei Volosevici, menționând că „Și jurnaliștii mai denaturează realitatea”, ar putea fi interpretată ca o minimizare a gravității situației, ceea ce ar putea avea implicații asupra libertății presei și a siguranței jurnaliștilor în exercitarea profesiei lor.

“Agresiunile verbale și amenințările, mai ales într-un spațiu public cum este sediul primăriei, reprezintă o încălcare a standardelor de comportament civilizat și pot avea un impact negativ asupra percepției publice față de administrația locală. Mai mult, acest tip de comportament ar putea descuraja jurnaliștii să raporteze liber și obiectiv despre evenimentele locale, afectând astfel transparența și responsabilitatea în administrația publică”, afirmă Mihai Apostolache, președintele Partidului România în Acțiune.

Este important ca autoritățile locale și organizațiile profesionale ale jurnaliștilor să lucreze împreună pentru a asigura un mediu de lucru sigur pentru presă și pentru a promova un dialog constructiv între mass-media și instituțiile statului.

În plus, astfel de incidente ar trebui investigate corespunzător, iar persoanele responsabile ar trebui să fie trase la răspundere în conformitate cu legea, pentru a preveni repetarea unor astfel de situații.

“Libertatea presei este un pilon fundamental al democrației, iar protejarea jurnaliștilor împotriva oricăror forme de intimidare sau agresiune este esențială pentru menținerea acestui principiu.

Partidul România în Acțiune își reafirmă angajamentul pentru promovarea dialogului deschis, respectului reciproc și a libertății de exprimare, considerând aceste valori fundamentale pentru o societate democratică sănătoasă.

Suntem convinși că prin colaborare și înțelegere reciprocă, putem depăși aceste provocări și putem construi o comunitate mai puternică și mai unită la Ploiești”, mai spune Mihai Apostolache.

Suntem alături de clienții afectați de nefuncționalitatea sistemelor informatice ale companiei Electrica Furnizare

Partidul România în Acțiune atrage atenția asupra unei probleme grave care afectează zeci de mii de cetățeni ai țării noastre, legată de serviciile furnizate de compania Electrica Furnizare. Recent, am fost informați despre dificultățile întâmpinate de clienții Electrica în perioada 1 ianuarie - 15 februarie, când aceștia nu au putut transmite indexul contorului de energie electrică datorită lucrărilor de mentenanță efectuate de companie la sistemele sale informatice.

Această situație a dus la emiterea unor facturi pentru consumul de energie electrică bazate pe estimări, care, în multe cazuri, au fost semnificativ mai mari decât consumul real.

Considerăm inacceptabil ca oamenii să fie penalizați și să suporte consecințele lipsei de pregătire sau a neglijenței unei companii. Dreptul la un serviciu corect și transparent este fundamental și trebuie respectat.

Situația actuală semnalează o deficiență gravă în cadrul sistemului de relații dintre furnizorii de utilități și consumatori, evidențiind o lipsă de mecanisme eficiente pentru protecția consumatorului, afirmă vicepreședintele partidului, Florin Ștefănescu.

Ca atare, Partidul România în Acțiune solicită următoarele:

1.Revizuirea urgentă a practicilor de facturare: Electrica Furnizare trebuie să revizuiască imediat procedurile sale de facturare pentru a se asigura că reflectă corect consumul real de energie electrică al clienților săi.

2.Implementarea unui sistem de comunicare eficient: Este vitală implementarea unui sistem de comunicare eficient care să permită clienților să transmită indexul contorului fără probleme, chiar și în timpul lucrărilor de mentenanță la sistemele informatice.

3.Compensarea clienților afectați: Solicităm ca Electrica Furnizare să compenseze clienții care au fost afectați de aceste estimări incorecte, ajustând facturile la valorile reale ale consumului și oferind compensații suplimentare acolo unde este cazul.

4.Îmbunătățirea transparenței și responsabilității: Este esențial ca Electrica Furnizare să îmbunătățească transparența și responsabilitatea în relația cu clienții săi, oferind informații clare și la timp despre orice modificări sau lucrări de întreținere care ar putea afecta serviciile oferite.

Partidul România în Acțiune se angajează să susțină drepturile consumatorilor și să lucreze pentru asigurarea unui cadru legislativ care protejează interesele cetățenilor în fața abuzurilor.

Vom urmări îndeaproape măsurile luate de Electrica Furnizare și de autoritățile de reglementare în acest caz și vom continua să luptăm pentru un serviciu just și transparent pentru toți cetățenii României.

Am pornit acest demers civic şi politic din dorinţa de a schimba ceva pentru oraşul nostru. Aşa nu se mai poate! Până unde se va merge cu nepăsarea faţă de cetăţean a primului gospodar al oraşului, primarul “crizelor”?!

Nu este prima criză a gunoaielor în candidatura actualului edil şi, sincer, speram ca să nu se mai repete. De bună-credinţă, chiar am plătit factura gunoiului menajer, în avans, pe tot anul 2024! Şi, de o lună de zile, zac pe străzi pubelele pline şi munţii de gunoaie…

Şi aşa oraşul nostru nu a strălucit niciodată prin curăţenie, fiind cunoscută inclusiv situaţia gravă a poluării cu noxe, lipsa cvasitotală a spaţiilor verzi sau a unor zone de recreere adecvate. Un oraş gri, care, în peste 34 de ani, nu a reuşit să-şi depăşească condiţia de oraş „muncitoresc”, pentru că, la conducerea sa, nu au fost aleşi primari gospodari, specialişti în administraţie, care să empatizeze cu cetăţenii şi nevoile lor, ci au fost doar păpuşi politice.

Se spune că omul sfinţeşte locul, iar starea oraşului este cartea de vizită a edilului!

Să zicem pentru totdeauna STOP gunoaielor în Ploieşti, oriunde şi oricare ar fi ele!!

Să facem din Ploieşti un oraş curat!!

Daniela Enăchescu, secretar general al Organizației Prahova a Partidului România în Acțiune

Partidul România în Acțiune susține corelarea dintre cerințele piaței muncii și sistemul de educație

Raportul asupra inflației pentru T1 2024 al Băncii Naționale a României (BNR), prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu, evidențiază câteva probleme importante în economia țării noastre, în special în ceea ce privește lipsa de corelare dintre cerințele piaței muncii și sistemul de educație.

Partidul România în Acțiune consideră acest raport ca fiind un semnal de alarmă și propune o serie de măsuri concrete pentru a îmbunătăți această situație.

“Înțelegem că educația nu este doar o cale de a acumula cunoștințe, ci și un instrument esențial pentru dezvoltarea unei forțe de muncă adaptabile și competente. În contextul actual, marcat de o situație economică în plină schimbare, este crucial să ne asigurăm că sistemul de învățământ răspunde nevoilor dinamice ale pieței muncii”, susține Mihai Apostolache, președintele Partidului România în Acțiune.

Măsuri propuse de Partidul România în Acțiune:

1. Parteneriate între universități și sectorul privat: Susținem înființarea de parteneriate strategice între instituțiile de învățământ superior și companiile din sectorul privat. Aceste parteneriate vor permite adaptarea curriculelor la cerințele reale ale angajatorilor și vor oferi studenților oportunități de stagii și practică în companii.

2. Reformarea curriculei școlare: Trebuie să revizuim și să actualizăm programele de studiu la toate nivelurile educaționale pentru a include competențe digitale, gândire critică și abilități de rezolvare a problemelor – competențe cheie în economia modernă.

3. Încurajarea educației tehnice și vocaționale: Partidul nostru pune un accent deosebit pe dezvoltarea educației tehnice și vocaționale, pentru a pregăti tinerii pentru meserii specifice, în special în sectoare cu deficit de personal calificat.

4. Program național de orientare profesională: Inițierea unui program național care să ajute tinerii să înțeleagă mai bine piața muncii și să își aleagă cariera în concordanță cu aptitudinile și cerințele economice.

5. Feedback constant de la angajatori: Instituirea unui sistem de feedback regulat din partea angajatorilor privind performanța absolvenților și adaptarea continuă a sistemului educațional pe baza acestui feedback.

“Credem ferm că aceste măsuri vor contribui la creșterea calității educației în România și la alinierea acesteia la nevoile reale ale economiei. Prin implementarea acestor schimbări, vom asigura nu doar o forță de muncă bine pregătită, dar și un viitor economic mai stabil și mai prosper pentru România”, a mai spus Mihai Apostolache, președintele Partidului România în Acțiune.

APEL pentru un comportament responsabil și civilizat al politicienilor, după incidentul din comuna prahoveană Blejoi

Partidul România în Acțiune aduce la cunoștința publicului un incident grav care a avut loc în urma ședinței de Consiliu Local din comuna Blejoi, județul Prahova, la data de 14 februarie 2024. Incidentul i-a avut ca protagoniști pe domnul Adrian Dumitru, primarul comunei Blejoi, și pe doamna Felicia Șandru, consilier local și vicepreședinte al Partidului România în Acțiune.

Cu profund regret, trebuie să spunem că doamna Felicia Șandru a fost subiectul unor comportamente jignitoare și agresive din partea domnului primar Adrian Dumitru. Acesta din urmă a amenințat-o pe doamna Șandru că o va denigra în toată comuna și în mass-media, punându-i reputația și demnitatea în pericol.

Mai mult, am fost informați că au existat tentative de intimidare a familiei doamnei Șandru, prin intermediul rețelelor sociale, unde soțul acesteia a fost contactat de conturi anonime care au răspândit zvonuri nefondate despre deplasările doamnei Șandru.

Aceste acțiuni nu doar că încalcă normele de comportament civilizat și respect reciproc, dar amenință și principiile fundamentale ale unui climat politic sănătos în administrația locală.

Partidul România în Acțiune face un apel ferm la domnul primar Adrian Dumitru să își revizuiască aceste inițiative și să înceteze orice formă de hărțuire la adresa doamnei Șandru și a familiei sale.

În cazul în care aceste acțiuni nu vor înceta, ne vedem nevoiți să solicităm intervenția organelor abilitate pentru a asigura un mediu de lucru respectuos și sigur pentru toți membrii comunității.

În plus, facem apel la organizația PSD Prahova să se disocieze public de astfel de comportamente, subliniind că toleranța față de astfel de acte nu va face decât să submineze integritatea și onestitatea în politica locală. Conducerea organizației PSD Prahova a fost informată din seara de 14 februarie despre incident.

În final, dorim să reamintim implicațiile articolului 207, alin. 4 și 5 din Codul Administrativ, care intituie protecția aleșilor locali în exercițiul mandatului încredințat de cetățeni, protecție de care se bucură și familia alesului local.

Partidul România în Acțiune își exprimă speranța că acest incident nefericit va fi rezolvat într-un mod constructiv, cu respect pentru demnitatea și drepturile tuturor părților implicate.

Daniel Ioniță

Președintele Executiv al Partidului România în Acțiune

Combaterea violenței juvenile trebuie să ne intereseze pe toți

În contextul recentului incident violent din Ploiești, în care două eleve s-au bătut cu violență într-un parc din zona de sud a municipiului, Partidul România în Acțiune subliniază necesitatea unei strategii complexe pentru combaterea violenței juvenile.

Această abordare presupune colaborarea intersectorială între educație, asistență socială, sănătate și justiție. Partidul propune implementarea unor programe educaționale în școli care să promoveze valori precum respectul, empatia și non-violența, alături de cursuri de gestionare a conflictelor și dezvoltare personală.

De asemenea, este crucială implicarea familiilor în acest proces, oferindu-le sprijin și resurse pentru a aborda problemele copiilor într-un mod sănătos și constructiv.

“Asistența socială ar trebui să fie întărită pentru a identifica și interveni în cazurile familiilor aflate în dificultate, unde adesea se dezvoltă comportamente violente la adolescenți. Poliția și justiția au, de asemenea, un rol important în prevenirea și combaterea violenței juvenile. Este esențială o colaborare strânsă între școli și autoritățile de ordine pentru a identifica semnele timpurii ale comportamentului agresiv și pentru a interveni rapid și eficient. Programele de reabilitare și reintegrare pentru tinerii care au comis infracțiuni ar trebui să fie prioritizate, punând accent pe educație și formare profesională”, afirmă Nicoleta Gherman, vicepreședintele Partidului România în Acțiune.

În final, Partidul România în Acțiune îndeamnă la o abordare proactivă, recunoscând că prevenirea violenței juvenile este o responsabilitate comună a întregii societăți. Aceasta include implicarea comunităților locale, organizațiilor non-guvernamentale și a altor actori relevanți în crearea unui mediu sigur și susținător pentru toți tinerii.

Poziția Partidului România în Acțiune în legătură cu neplata burselor de excelență în Prahova

Partidul România în Acțiune își exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu subiectul neplății burselor de excelență olimpică în județul Prahova. Astfel, 18 elevi merituoși ar fi trebuit să primească Bursa de Excelență Olimpică I, iar alți 125 Bursa de Excelență Olimpică II, însă fondurile nu au fost deblocate timp de cinci luni.

Ne-a atras atenția, în mod negativ, contrastul dintre neplata burselor olimpice și distribuirea burselor de merit elevilor cu medii sub 5, ceea ce evidențiează o posibilă discrepanță în sistemul de educație și finanțare. De aceea, facem un apel la Ministerul Educației și către autoritățile locale pentru a oferi explicații clare privind întârzierea plăților și pentru a asigura o distribuire echitabilă și transparentă a fondurilor destinate burselor.

Partidul România în Acțiune solicită măsuri imediate pentru deblocarea fondurilor și plata burselor restante, subliniind importanța susținerii educației și a excelenței în rândul tinerilor talentați. Investiția în educație și recunoașterea meritelor academice sunt esențiale pentru dezvoltarea societății și a viitorului României.

De aceea, promitem că vom urmări îndeaproape situația pentru a se asigura că drepturile elevilor sunt respectate și că se face dreptate în această problemă.

Vizita misiunii FMI la București, un reper pentru oglinda economică a României

Vizita misiunii FMI, condusă de Jan Kees Martijn, la București, între 29 ianuarie și 1 februarie 2024, reprezintă un eveniment important pentru analiza situației economice și financiare actuale a României. În timpul ultimei vizite, în septembrie-octombrie 2023, FMI a efectuat o evaluare anuală bazată pe Articolul IV, indicând o prognoză de creștere economică de 2,3% pentru România în 2023, precum și un deficit bugetar de 6% din PIB.

“Partidul România în Acțiune abordează cu seriozitate și responsabilitate recenta vizită a misiunii FMI în România, condusă de Jan Kees Martijn, precum și concluziile acesteia. Considerăm că strategia noastră economică trebuie să se axeze pe investiții inteligente, care pot stimula creșterea economică, fără a compromite stabilitatea fiscală. Suntem convinși că investițiile în infrastructură, tehnologie și educație sunt esențiale pentru un viitor prosper. În perspectiva vizitei înaltului oficial FMI, subliniem importanța predictibilității în politicile economice, esențială pentru încrederea investitorilor și pentru o dezvoltare economică pe termen lung”, afirmă Andrei Drăghici, vicepreședintele Partidului România în Acțiune.

În contextul recomandărilor FMI privind necesitatea reformelor suplimentare, Partidul România în Acțiune își reafirmă angajamentul de a implementa măsuri care să sporească eficiența fiscală și colectarea veniturilor, fără a majora taxele și impozitele. Asta pentru că Partidul România în Acțiune consideră că o abordare prudentă, concentrată pe combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea administrării fiscale, poate genera venituri suplimentare fără a împovăra contribuabilii.

“Suntem conștienți că un echilibru adecvat între stimularea creșterii economice și menținerea disciplinei fiscale este vital. Măsurile noastre vizează creșterea sustenabilă și stabilitatea financiară pe termen lung a României, cu un accent deosebit pe protejarea cetățenilor și a mediului de afaceri de orice creștere a sarcinii fiscale. Această abordare reflectă angajamentul nostru ferm către un viitor mai bun pentru toți românii”, mai spune Andrei Drăghici.

Partidul România în Acțiune solicită accelerarea lucrărilor pe Bulevardul Castanilor din Ploiești

Partidul România în Acțiune își exprimă profunda nemulțumire față de întârzierile nejustificate în finalizarea lucrărilor de reabilitare pe Bulevardul Castanilor din Ploiești.

Inițiativa inițială a avut ca scop îmbunătățirea infrastructurii și fluidizarea traficului, însă realitatea actuală este una de stagnare și disconfort pentru cetățeni.

“Solicităm autorităților locale să prioritizeze acest proiect și să aloce resursele necesare pentru finalizarea lucrărilor în cel mai scurt timp posibil. Vrem să readucem în atenția opiniei publice importanța transparenței în gestionarea fondurilor și urmărirea strictă a termenelor de execuție, pentru a evita întârzieri suplimentare și a asigura un standard înalt de calitate a lucrărilor”, afirmă Cristian Ionescu, președintele organizației Ploiești a Partidului România în Acțiune.

În contextul promisiunilor dintr-un an electoral și așteptărilor cetățenilor, Partidul România în Acțiune consideră esențială finalizarea proiectului până în toamna anului 2024, conform declarațiilor recente. Efortul comun și responsabilitatea față de comunitate trebuie să stea la baza acțiunilor tuturor partidelor și instituțiilor implicate.

“Ne reafirmăm angajamentul pentru o Românie modernă și funcțională, unde proiectele de infrastructură sunt esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor și pentru bunăstarea cetățenilor săi", a mai spus Cristian Ionescu.

Partidul România în Acțiune consideră că situația de pe Bulevardul Castanilor din Ploiești reprezintă un exemplu de gestionare ineficientă a proiectelor de infrastructură, care afectează direct viața cetățenilor și dezvoltarea urbană, subliniind importanța unei abordări proactive și responsabile în managementul proiectelor publice, cu accent pe transparență, eficiență și respectarea termenelor stabilite.

Cum creștem competitivitatea României pe piața economică europeană?

Anul trecut, România a importat carne, lactate, ouă şi legume de 3,1 miliarde euro, adică mai mult decât încasăm pe toate alimentele exportate, conform unei analize a unei publicații economice. Practic, țara noastră exportă materii prime – animale vii şi cereale – şi aduce pe plan local produse cu valoare adăugată, adică carne ambalată şi pâine sau produse de patiserie. Mai mult, toată industria alimentară românească generează o cifră de afaceri similară cu top zece producători polonezi: 14 miliarde euro.

Aceste date ne preocupă profund și ne motivează să propunem noi direcții de politici pentru creșterea competitivității României pe piața europeană:

-Creșterea competitivității industriei alimentare românești: Faptul că industria alimentară a României, în totalitatea ei, generează o cifră de afaceri similară cu top zece producători polonezi evidențiază o discrepanță majoră în termeni de eficiență și capacitate. Propunem să sprijinim investițiile în tehnologie și inovare în sectorul agroalimentar, să facilităm accesul la finanțări și să promovăm standarde de calitate superioară.

-Dezvoltarea brandurilor locale: Absența companiilor românești din top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală și de Est este un semnal de alarmă. Dorim să promovăm branduri românești puternice, capabile să concureze pe piața internațională, prin sprijinirea inițiativelor de marketing și export.

-Susținerea agriculturii și a producătorilor locali: Este esențial să sprijinim agricultura românească, prin acces la tehnologie modernă, educație și asistență tehnică, pentru a crește randamentul și calitatea produselor. Acest lucru va contribui la reducerea importurilor și la creșterea exporturilor de produse finite.

-Politici sustenabile de dezvoltare: În linie cu obiectivele noastre de dezvoltare durabilă, vom promova practici ecologice și sustenabile în industria alimentară, reducând impactul asupra mediului și asigurând un lanț alimentar sănătos și responsabil.

“Prin aceste măsuri, Partidul România în Acțiune se angajează să aducă o schimbare pozitivă și durabilă în sectorul alimentar românesc, îmbunătățind astfel competitivitatea și prezența României pe piața internațională”, afirmă Florin Catrinescu, vicepreședintele Partidului România în Acțiune.

“Trebuie să se găsească un echilibru între progresul tehnologic și nevoile tuturor cetățenilor”

Partidul România în Acțiune a observat cu îngrijorare situația actuală în care abonații Electrica Furnizare se confruntă cu dificultăți în efectuarea operațiunilor online în luna ianuarie, din cauza optimizărilor sistemelor informatice ale furnizorului.

Această situație reflectă o problemă mai largă cu care se confruntă societatea noastră: dependența de tehnologie și automatizare, în special în sectorul serviciilor.

Este evident că multe instituții, bănci și operatori economici se orientează tot mai mult spre utilizarea roboților și a sistemelor automate pentru a oferi informații și servicii clienților. În timp ce acest lucru poate fi eficient din punct de vedere al costurilor și al timpului, nu trebuie să uităm de segmentul populației care nu este la fel de familiarizat cu tehnologia - în special persoanele în vârstă. Acești cetățeni se pot simți excluși și neajutorați în fața unui sistem care pare să nu le ia în considerare nevoile.

“Ca partid, România în Acțiune consideră că este esențial să se găsească un echilibru între progresul tehnologic și nevoile tuturor cetățenilor. Organismele de reglementare și monitorizare, precum și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), trebuie să asigure că inovațiile tehnologice nu exclud sau nu dezavantajează anumite grupuri din societate.

Este responsabilitatea lor să se asigure că drepturile și accesul la servicii ale tuturor cetățenilor sunt protejate”, afirmă Sabina Cojani, secretarul general adjunct al Partidului România în Acțiune.

Pentru a ajuta persoanele în vârstă și alte grupuri vulnerabile, propunem implementarea unor soluții practice. Acestea pot include:

1.Crearea unor centre de asistență dedicate, unde aceste persoane pot primi ajutor pentru a naviga în lumea digitală.

2.Organizarea de cursuri și ateliere educaționale axate pe îmbunătățirea abilităților digitale ale persoanelor în vârstă.

3.Colaborarea cu ONG-uri și alte organizații care pot oferi suport și asistență personalizată.

4.Asigurarea că instituțiile și companiile oferă alternative non-digitale pentru accesarea serviciilor lor, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.

“Partidul România în Acțiune susține inovația și progresul tehnologic, dar subliniază, de asemenea, necesitatea unei abordări echilibrate care să protejeze și să sprijine toți membrii societății noastre. Este esențial să lucrăm împreună pentru a construi o societate în care fiecare cetățean are acces la informații și servicii, indiferent de vârstă sau de abilitățile digitale”, a mai spus Sabina Cojani.

“România are un potențial enorm, încă neexploatat, în sectorul industriei de armament”

Războiul dintre Rusia și Ucraina a evidențiat pentru Pentagon lipsa unei capacități industriale defensive suficiente pentru a înlocui rapid armamentul, motiv pentru care a fost necesară o extindere rapidă pentru a reface stocurile de arme într-un timp adecvat. Această situație a condus la crearea primei Strategii Industriale de Apărare Națională a SUA.

Această strategie implică consultări cu Congresul și marii actori din industria de apărare pentru a aborda două probleme principale: finanțarea și accelerarea ritmului de producție a armelor. Proiectul prevede investiții pentru a spori producția și capacitățile, precum și pentru a încuraja cooperarea mai strânsă cu aliații, pentru a stimula fabricarea de arme, de la sisteme hipersonice și artilerie până la instrumente cibernetice.

“Ca reprezentant al Partidului România în Acțiune, sunt profund preocupat de situația actuală a industriei de apărare a României, în special în contextul tensiunilor geopolitice globale și al inițiativelor țărilor precum Suedia de a-și spori capacitățile de apărare. Recent, am observat cum și Suedia și-a propus să-și extindă rapid capacitățile de producție în domeniul apărării. Această determinare ne amintește că și România are un potențial enorm, încă neexploatat, în sectorul industriei de armament. E regretabil că până acum am ratat multiple ocazii de a ne consolida poziția în acest domeniu critic. Un exemplu îngrijorător este lipsa unei fabrici de pulberi pe teritoriul nostru, fapt ce ne plasează într-o poziție de dependență de importuri pentru un element esențial în industria de armament”, a afirmat secretarul general al Partidului România în Acțiune, Gabriel Mușuroia.

În calitate de partid responsabil și dedicat intereselor naționale, Partidul România în Acțiune consideră că este timpul pentru o schimbare radicală în abordarea noastră. Trebuie să investim în infrastructura necesară pentru a dezvolta o industrie de apărare robustă și auto-suficientă. Aceasta înseamnă nu doar construirea de facilități de producție, dar și investiții în cercetare și dezvoltare, precum și în parteneriate strategice cu aliații noștri. De asemenea, vom lucra pentru a îmbunătăți cadrul legislativ și de reglementare, astfel încât să stimulăm investițiile private și să facilităm cooperarea între sectorul public și cel privat.

“Numai printr-o abordare integrată și prin luarea de măsuri concrete putem spera să atingem nivelul de independență și eficiență în domeniul apărării pe care România îl merită. Suntem convinși că, prin aceste acțiuni, România va putea nu doar să-și consolideze securitatea națională, dar și să devină un jucător important pe scena internațională în domeniul industriei de apărare. Este momentul să ne unim forțele și să acționăm cu determinare pentru a atinge aceste obiective vitale pentru viitorul nostru”, a mai spus Gabriel Mușuroia.

Soluții și acțiuni concrete pentru e-Factura

Soluții și acțiuni concrete pentru e-Factura

Ne confruntăm, la acest început de an, cu o serie de provocări majore în implementarea sistemului e-Factura, care afectează antreprenorii, contabilii și contribuabilii de toate dimensiunile. Aceste probleme nu numai că generează frustrări și întârzieri, dar și subminează încrederea în eficiența digitalizării serviciilor fiscale.

Ca urmare a recentelor probleme legate de sistemul e-Factura, Partidul România în Acțiune vine cu o perspectivă inovatoare și orientată spre soluții.

“În aceste zile, am observat o serie de probleme în sistemul e-Factura, inclusiv limitarea apelurilor acceptate de ANAF și întârzieri în procesarea facturilor. Mai alarmant este numărul mare de facturi procesate sau trimise de mai multe ori, în unele cazuri chiar de sute sau mii de ori, ceea ce indică probleme semnificative în infrastructura sistemului”, afirmă președintele executiv al Partidului România în Acțiune, Daniel Ioniță.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a sugerat că greșelile contribuabililor sunt de vină pentru aceste erori. Cu toate acestea, magnitudinea și diversitatea problemelor sugerează că deficiențele sistemului sunt cauza principală.

Este esențial să recunoaștem că, în timpul unei tranziții tehnologice, comunicarea clară și suportul eficient pentru utilizatori sunt cruciale.

Ca atare, Partidul România în Acțiune propune următoarele acțiuni:

1. Revizuirea tehnică amănunțită: Solicităm o auditare independentă a infrastructurii e-Factura pentru a identifica și corecta deficiențele.

2. Transparență și comunicare: Crearea unui canal deschis de comunicare între ANAF, dezvoltatorii de software, antreprenori și contabili pentru a raporta și a discuta problemele în timp real.

3. Suport pentru utilizatori: Implementarea unui centru de asistență dedicat, cu resurse și instruiri pentru a ajuta utilizatorii să navigheze sistemul e-Factura.

4. Faza de testare extinsă: Recomandăm o perioadă extinsă de testare și feedback înainte de implementarea completă a oricărui nou sistem digital.

5. Flexibilitate în tranziție: Propunem termene extinse și toleranță în perioada de tranziție pentru a reduce presiunea asupra antreprenorilor și contabililor.

“Partidul România în Acțiune înțelege că digitalizarea este viitorul, dar aceasta trebuie abordată cu prudență, responsabilitate și un angajament ferm pentru succesul tuturor părților implicate. Ne dorim ca tranziția spre e-Factura să fie cât se poate de lină și eficientă pentru toți contribuabilii români”, mai spune Daniel Ioniță.

Economia națională în vremuri de mondializare

Partidul România în Acțiune recunoaște provocările economice cu care se confruntă țara noastră în urma pandemiei, inflației accentuate și tensiunilor geopolitice la granițele Europei.

“Ne confruntăm cu un deficit comercial record, alimentat de dependența acută de importuri pentru necesități de bază precum alimente, medicamente, energie și apărare. Este esențial să recunoaștem că această situație nu este durabilă și necesită acțiuni strategice și conștiente pentru a fortifica economia națională”, afirmă vicepreședintele partidului, Florin Ștefănescu.

Conștienți de impactul globalizării și de complexitatea alegerilor de consum, noi, cei din Partidul România în Acțiune ne dorim ca tot mai mulți dintre români să cumpere produse autohtone. Lansată de actuala guvernare în 2023, această inițiativă nu a atins încă potențialul scontat. De aceea, Partidul România în Acțiune propune o revitalizare și o redefinire a acestui proiect, îndepărtându-se de orice conotație negativă legată de naționalism și concentrându-se pe patriotismul economic ca formă de solidaritate și responsabilitate socială.“Partidul România in Actiune crede ferm în calitatea și valoarea produselor fabricate în România. Este momentul să demontăm prejudecățile și să recunoaștem că susținerea industriei locale este un pilon esențial pentru o economie robustă și independentă.

"Cumpără Românește" trebuie să devină mai mult decât un slogan. Trebuie să fie un angajament civic și un obicei de consum responsabil”, punctează FlorinȘtefănescu.

În acest scop, Partidul România în Acțiune propune următoarele acțiuni:

1.Educație și conștientizare: Lansarea unei campanii naționale de informare despre beneficiile economice și sociale ale achiziționării produselor românești.

2.Sprijin pentru producători: Implementarea de politici și stimulente fiscale pentru companiile care investesc în calitate și inovare pe teritoriul României.

3.Transparență și etichetare: Susținerea unor legi care să faciliteze identificarea produselor românești prin etichetare clară și transparentă.

“Ne angajăm să lucrăm împreună cu consumatorii, producătorii și partenerii strategici pentru a transforma "Cumpără Românește" într-o mișcare națională care să contribuie la prosperitatea și independența economică a României. Este timpul să valorificăm resursele, talentul și spiritul inovator autohton pentru a construi o Românie mai puternică și mai sustenabilă. Partidul România în Acțiune îndeamnă fiecare cetățean să ia parte activă în această inițiativă, înțelegând că fiecare leu cheltuit pe produse românești este o investiție în viitorul nostru colectiv. Împreună, putem contribui la dezvoltarea economică a României și la consolidarea sentimentului de mândrie națională”, a conchis Florin Ștefănescu.

Partidul România în Acțiune, între 2023 și 2024

În 2023, Partidul România în Acțiune a marcat câteva transformări și progrese notabile în organizarea internă, dar și implicarea în numeroase domenii esențiale pentru dezvoltarea și prosperitatea României. Am pus bazele pentru o serie de inițiative ambițioase, cu scopul de a continua această dinamică pozitivă în 2024.

Inițiativele din 2023:

Educație: Am susținut implementarea unor reforme majore în sistemul de educație, accentuând pe digitalizare și adaptarea curriculei la nevoile pieței de muncă moderne.

Sănătate: În 2023, am susținut mai multe proiecte de modernizare a spitalelor și de introducere a unor tehnologii noi pentru îmbunătățirea serviciilor medicale.

Sustenabilitate și mediu: Am susținut politici ambițioase pentru protecția mediului, incluzând investiții în energii regenerabile și inițiative de reîmpădurire. Credem în reducerea emisiilor de carbon și de aceea promovăm o economie circulară.

Dezvoltare rurală: Am sprijinit modernizarea infrastructurii rurale și dezvoltarea agriculturii sustenabile. Programele de subvenții și accesul îmbunătățit la piețe trebuie să aibă ca scop creșterea competitivității producătorilor locali.

Politica externă și europeană: Am dorit consolidarea poziției României în UE și NATO, promovând interesele naționale și contribuind la inițiativele comune.

Perspective pentru 2024:

În 2024, Partidul România în Acțiune își propune să continue și să extindă succesul inițiativelor din anul precedent:

Vom continua reformele în educație, accentuând pe calitatea învățământului superior și conectarea acestuia cu cercetarea și piața de muncă.În sănătate, ne vom concentra pe consolidarea rețelei de servicii la nivel național și pe promovarea unui sistem de sănătate mai accesibil și mai eficient.

În domeniul mediului, vom avansa în implementarea tehnologiilor verzi și vom promova inițiative de educație și conștientizare ecologică.Vom intensifica eforturile de integrare a comunităților rurale și de îmbunătățire a calității vieții în aceste zone, continuând programele de dezvoltare și modernizare.

Pe scena internațională, vom urmări consolidarea alianțelor și parteneriatelor strategice, promovând pacea, securitatea și prosperitatea în regiune și la nivel global.

Partidul România în Acțiune rămâne angajat în fața cetățenilor săi și își reînnoiește promisiunea de a milita pentru o Românie mai bună. Cu o viziune clară și determinare, privim anul 2024 ca pe un an al oportunităților și realizărilor, continuând să promovăm valorile, interesele și aspirațiile poporului român.

În contextul recentelor modificări legislative, care vizează impozitarea tichetelor de masă si a voucherelor de vacanță cu o cotă de 10% pentru CASS începând cu anul 2024, se conturează o realitate fiscală ce afectează direct bunăstarea salariaților și, implicit, calitatea vieții acestora.

Tichetele de masă, inițial introduse cu scopul de a susține angajații în asigurarea hranei zilnice, au devenit un element esențial al beneficiilor salariale. Acestea reprezintă o formă de compensare și recunoaștere a eforturilor depuse în cadrul muncii, fiind acordate lunar sub formă de alocație individuală de hrană. Într-o societate în continuă evoluție, unde costurile de trai cresc constant, tichetele de masă au devenit o resursă vitală pentru mulți angajați.

Decizia de a impune un impozit de 10% pentru CASS asupra acestor tichete ridică semne de întrebare cu privire la logica și echitatea măsurii. Deși tichetele de masă sunt scutite de plata contribuțiilor sociale în 2023, impozitarea cu 10% a acestora începând cu anul 2024 va duce la o scădere a puterii de cumpărare a angajaților.

În plus, această decizie vine în contradicție cu principiul inițial al intoducerii tichetelor de masă, acela de a oferi un sprijin financiar pentru hrana zilnică. Impozitarea lor afectează în mod direct bugetul lunar al salariaților, în special în condițiile actuale ale inflației și creșterii costurilor de trai.

Este important să subliniem că, într-o perioadă în care pandemia a adus provocări economice semnificative, această măsură pare să aducă un supliment de presiune financiară asupra populației. Angajații au resimțit deja dificultățile aduse de inflație și majorările de prețuri, iar impozitarea tichetelor de masă cu 10% pentru CASS nu face altceva decât să adâncească aceste probleme.

Mai mult decât atât, impactul acestei măsuri se va resimți și în sectorul business-urilor, unde angajatorii vor avea de suportat o creștere a costurilor cu beneficiile acordate angajaților. Această presiune suplimentară poate afecta și competitivitatea firmelor pe piață, generând un lanț de consecințe negative pentru întreaga economie.

În concluzie, impozitarea tichetelor de masă cu 10% pentru CASS începând cu anul 2024 apare ca o decizie nefericită, cu impact socio-economic negativ. Este imperativ să se analizeze cu atenție consecințele acestei măsuri și să se caute alternative care să protejeze interesele atât ale salariaților, cât și ale angajatorilor, menținând în același timp echilibrul și bunăstarea economică a societății în ansamblu.

Costin Angelescu

Partidul România în Acțiune - Organizația Ploiești

Amânarea reorganizării instituțiilor publice va impacta major mediul privat

Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență 115/2023, care a fost publicată vineri noapte în Monitorul Oficial, ea amânând cu șase luni reorganizarea instituțiilor publice, o măsură considerată esențială pentru realizarea economiilor bugetare semnificative.

Această amânare, care are loc până după alegerile europarlamentare, sugerează că mediul privat va fi cel mai afectat de măsurile de austeritate, cum ar fi creșteri de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale.

“De la preluarea mandatului în vară, guvernul Ciolacu s-a confruntat cu diverse provocări, inclusiv gafe, măsuri fiscale controversate și răzgândiri, care au creat confuzie atât în rândul populației, cât și în mediul de afaceri.

Un exemplu recent al acestor probleme este eroarea din ordonanța de austeritate emisă de Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș. Această eroare prevedea o majorare salarială de doar 8% pentru profesori de la 1 ianuarie 2024, în contrast cu creșterea de 13% promisă anterior”, a precizat Andrei Drăghici, vicepreședintele Partidului România în Acțiune.

Măsurile de austeritate, incluzând creșteri de taxe și eliminarea unor facilități fiscale, vor impacta în mod direct economia și antreprenoriatul, în timp ce sectorul public rămâne neafectat. Acest lucru nu numai că este nedrept, dar subminează și încrederea în capacitatea guvernului de a gestiona echilibrat resursele țării.

Partidul România în Acțiune subliniază necesitatea unei abordări responsabile și echilibrate în gestionarea finanțelor publice. Este esențial ca măsurile luate să reflecte un angajament real pentru reformă și eficiență, fără a sacrifica stabilitatea economică și socială.

“Suntem dedicați principiilor de justiție fiscală și transparență, și ne angajăm să promovăm aceste valori în toate acțiunile și propunerile noastre politice”, a mai spus Andrei Drăghici.

Importanța de a investi în viitorul tinerilor sportivi români

În contextul noii reguli anunțate de Federația Română de Fotbal (FRF), privind posibila obligativitate a cluburilor din Liga 1 și Liga 2 de a menține pe teren minimum cinci jucători crescuți la nivel național sau eligibili pentru naționalele României, Partidul România în Acțiune salută această inițiativă ca un pas pozitiv în direcția consolidării fotbalului românesc și a sportului național în general.

“Considerăm că această măsură nu doar că sprijină dezvoltarea talentelor autohtone, dar subliniază și importanța de a investi în viitorul tinerilor sportivi români.

Este vital ca talentul și potențialul din România să fie recunoscut, cultivat și valorificat la cel mai înalt nivel.

Acest demers nu doar că va contribui la performanța sportivă, dar va încuraja și un sentiment de mândrie națională și apartenență”, a spus Constantin Țurlea, vicepreședintele Partidului România în Acțiune.

În plus, inițiativa de a repatria tineri fotbaliști români formați în străinătate și de a-i include în sistemul fotbalistic național este un semnal clar că România este dedicată creșterii și dezvoltării sportului la nivel local. Aceasta va crea un mediu mai competitiv și mai dinamic în ligile noastre, contribuind la creșterea calității jocului.

“Partidul România în Acțiune încurajează FRF și cluburile românești să continue să exploreze și să implementeze astfel de politici care promovează talentul autohton și contribuie la dezvoltarea sportului național.

De asemenea, subliniem importanța sprijinului continuu și a investițiilor în infrastructura sportivă, în programele de formare a tinerilor și în crearea de oportunități pentru toate categoriile de vârstă”, a mai spus Constantin Țurlea.

Invitata noastra din cadrul Proiectului Dezbaterile România în Acțiune a fost Doamna Georgeta Matei, care are propria sala de Taekwondo, are propriul club si este antrenor de TAEKWONDO, ZUMBA, FITNESS si TAEROBIK.

Este Director Departament Dezvoltare / Promovare / Voluntariat al Federatiei Romane de Taekwondo, Antrenor Taekwondo WT, Director Adjunct al colegiului arbitrilor Taekwondo WT, Presedinte de club Sportiv GEDOTEAM.

Din anul 2013, Arbitru International al Romaniei in Taekwondo WT si Arbitru Paralimpil al Romaniei in Taekwondo WT.

Tema discuției a fost sportul la nivel național și în fiecare comunitate locală. S-a discutat despre sport, despre viitor, despre activitatile prezente, despre tehnici de autoaparare, despre performante, despre copii si susținerea părinților.

“In ciuda tuturor problemelor de natura financiara cu care ne confruntam si a lipsei unei sustineri constante si bine puse la punct din partea Ministerului, țara mea preferată este România,” ne-a spus doamna Georgeta Matei.

Intrebată care este filozofia din spatele taekwondo, a raspuns că “filozofia taekwondo este sa ajungi să învingi fără să lupți ”.

Moderatorul dezbaterii a fost Constantin Turlea, antrenor de șah, vicepreședinte al Partidului România în Acțiune.

#Dezbaterile_România_în_Acțiune

Criza din sistemul de sănătate, o provocare pentru pacienți și contribuabili

În ultimii ani, sistemul de sănătate din România a fost subiectul unor dezbateri aprinse și critici intense, având în vedere modul în care sunt gestionate fondurile și resursele.

Deși bugetul alocat sănătății a crescut considerabil, cu peste 75% față de anul 2019, problemele persistă, lăsând multe întrebări fără răspuns și provocând frustrări atât pentru pacienți, cât și pentru contribuabili.

“Una dintre cele mai stringente probleme este modul în care sunt efectuate numirile în conducerea instituțiilor de sănătate. Acestea sunt adesea influențate de criterii politice, ceea ce subminează eficiența și profesionalismul în administrarea serviciilor medicale. Această politizare duce la ineficiențe și la o alocare inadecvată a resurselor, afectând calitatea îngrijirii pacienților”, afirmă Mioara Ayoub, vicepreședintele Partidului România în Acțiune.

Pe lângă aceasta, sistemul se confruntă cu o presupusă lipsă cronică de bani, în ciuda bugetului aparent generos.

“Această discrepanță ridică întrebări serioase despre transparența și eficiența utilizării fondurilor. Contribuabilii, care alimentează sistemul prin taxe și impozite, sunt în mod justificat nemulțumiți de modul în care banii lor sunt cheltuiți”, spune Mioara Ayoub.

Un alt punct de tensiune îl reprezintă condițiile de muncă ale personalului medical.

Angajații din sănătate se confruntă adesea cu salarizări neschimbate de ani de zile, ceea ce a dus la greve și nemulțumiri. Această situație nu numai că afectează moralul angajaților, dar poate compromite și calitatea îngrijirii acordate pacienților.

Mai mult, sistemul informatic al sistemului de sănătate, în ciuda investițiilor masive, pare să fie ineficient și plin de defecțiuni.

Acest lucru nu numai că înrăutățește experiența pacientului, dar și complică procesul de administrare a serviciilor de sănătate.

“Sistemul de sănătate din România se confruntă cu multiple provocări, de la gestionarea ineficientă a resurselor la probleme structurale și de personal. Este esențial ca aceste probleme să fie abordate cu seriozitate și competență pentru a asigura un sistem de sănătate eficient și echitabil, care să răspundă nevoilor pacienților și așteptărilor contribuabililor”, a conchis Mioara Ayoub, vicepreședinte al Partidului România în Acțiune.

Partidul România în Acțiune: Trebuie să acționăm acum pentru a inversa cifrele alarmante din studiul PISA 2022 în sistemul de învățământ

Partidul România în Acțiune aduce în atenția publicului rezultatele îngrijorătoare ale studiului PISA 2022, publicate recent de OCDE în colaborare cu Ministerul Educației din România.

“Aceste rezultate evidențiază o situație alarmantă în sistemul educațional românesc, situându-ne la coada clasamentului în Uniunea Europeană în domeniile cheie: matematică, științe și citire. Este un semnal de alarmă clar că ne aflăm doar peste Bulgaria, comparativ cu alte țări precum Serbia, Emiratele Arabe Unite, Grecia, Kazahstan, Mongolia și Moldova”, declară vicepreședintele Partidului România în Acțiune, Felicia Șandru.

Mai mult, studiul arată că 33,2% dintre elevii români se încadrează la nivelul analfabetismului funcțional, un procentaj semnificativ mai mare decât media OCDE de 16,4%. Acest lucru subliniază o criză profundă în capacitatea sistemului nostru de a pregăti tinerii pentru provocările societății moderne.

De asemenea, este îngrijorător faptul că 28% dintre elevi nu sunt atenți la profesori în timpul orelor și 50% dintre ei nu simt că aparțin școlii lor. Aceste cifre reflectă o lipsă de angajament și de conexiune în rândul elevilor, precum și deficiențe în metodele de predare și în mediu școlar.

În plus, tehnologia pare să fie o sursă majoră de distracție, cu 35% dintre elevi fiind distrași de dispozitivele digitale. De aceea, trebuie găsite modalități de a echilibra utilizarea tehnologiei în educație, astfel încât să fie un instrument de învățare, nu o sursă de distracție.

“Este imperativ să acționăm acum pentru a inversa aceste tendințe. Trebuie evaluat periodic nivelul de alfabetizare funcțională a elevilor și să formăm profesori pentru a aborda aceste provocări. Este esențial să implementăm măsuri concrete și eficiente în noua lege a învățământului preuniversitar pentru a îmbunătăți competențele de bază ale elevilor.

Noi, ca partid, susținem o reformă educațională profundă care să pună accent pe dezvoltarea competențelor critice, gândirea analitică și abilitățile de viață esențiale. Este nevoie de o schimbare semnificativă, nu doar în conținutul educațional, ci și în metodele de predare și în mediu școlar, pentru a asigura un viitor mai bun pentru tinerii noștri și pentru România”, afirmă Felicia Șandru, vicepreședintele Partidului România în Acțiune.

Partidul România în Acțiune critică decizia de a diminua bursele în IT: efectele se vor vedea în toate domeniile de activitate

Informatica este un pilon esențial în dezvoltarea tehnologică și economică a oricărei națiuni. Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, competențele în domeniul IT sunt cruciale nu doar pentru industria tehnologică, dar și pentru alte sectoare economice.

Excluderea informaticii din schema de finanțare suplimentară poate duce la o scădere a calității educației în acest domeniu, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra competitivității forței de muncă românești pe piața globală.

Mai mult, această decizie ar putea descuraja tinerii talentați să urmeze cariere în domeniul IT, un sector care oferă oportunități vaste de dezvoltare profesională și personală.

“În loc să susținem și să stimulăm interesul pentru aceste domenii vitale, noi, ca țară, riscăm să rămânem în urmă în cursa tehnologică globală. Partidului România în Acțiune vede decizia Ministerului Educației de a exclude informatica din categoria disciplinelor beneficiare ale suplimentului de 33% pentru fondul de burse și protecție socială ca o problemă majoră cu implicații pe termen lung pentru educația și economia țării noastre”, afirmă președintele executiv al partidului Daniel Ioniță.

Partidul România în Acțiune consideră că investițiile în educație, și în special în domeniile științelor, tehnologiei, ingineriei și matematicii, sunt esențiale pentru viitorul României.

“Este imperativ să revizuim această decizie și să asigurăm că informatica primește suportul financiar necesar pentru a cultiva o generație nouă de profesioniști IT bine pregătiți, capabili să aducă inovație și progres țării noastre”, a mai spus președintele executiv Daniel Ioniță.

Întârzierea implementarii proiectelor de infrastructură, scăderea natalității și deficitul in crestere al balantei comerciala - factori care afectează dezvoltarea României

Țara noastră se confruntă cu o problemă acută care afectează dezvoltarea și modernizarea, aceea legată de întârzierile semnificative în implementarea proiectelor de infrastructură finanțate prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020. Această situație, ilustrată prin unele experiențe negative din regiunea Sud Muntenia necesită o abordare proactivă și soluții inovatoare.

Situatie evidențiată este rezultatul incapacitatii multor administratii locale de a gestiona proiecte complexe, dar și al lipsei constructorilor calificați, o realitate cu care se confruntă multe administrații locale. Acest deficit de resurse umane nu numai că întârzie proiectele esențiale, dar afectează și calitatea vieții locuitorilor.

Numai în regiunea Sud Muntenia s-au reziliat contracte în valoare de peste 760 de milioane de lei, fapt care indică probleme semnificative în gestionarea proiectelor și în colaborarea dintre autoritățile locale și contractori.

Proiectele vizează lucrări esențiale precum asfaltarea străzilor și extinderea rețelei de apă și canalizare, dar și izolarea și repararea blocurilor de locuințe.

Locuitorii sunt direct afectați de aceste eșecuri, pentru că, în loc să beneficieze de infrastructură îmbunătățită și condiții optime de locuit, ei continuă să se confrunte cu lipsuri și condiții precare.

“Aceste probleme subliniază nevoia de reformă și îmbunătățire a proceselor de administrare a proiectelor, de la planificare și licitație până la execuție și finalizare. De asemenea, este necesară o colaborare mai strânsă între autoritățile locale, Guvern și partenerii din sectorul privat pentru a depăși aceste provocări”, susține Irinel Costache, vicepresedinte al Partidului România în Acțiune.

Analiza balanței comerciale a României în contextul crizelor post-2019 dezvăluie un deficit cronic și în creștere, mai ales în comparație cu țări precum Cehia, Ungaria și Polonia. În 2023, se estimează că deficitul României ar putea ajunge la 8,6% din PIB, pe fondul continuării tendințelor din 2022.

Un alt semnal de alarmă este legat de situația demografică a țării și de migrația forței de muncă din România, care ridică probleme complexe, reflectate prin scăderea natalității naționale și creșterea numărului de imigranți ca forță de muncă.

În această conjunctură, Partidul România în Acțiune propune următoarele soluții:

1. Formarea și atragerea forței de muncă în construcții: Trebuie să investim în programe de formare profesională și să oferim stimulente pentru a atrage tinerii către cariere în construcții. De asemenea, este esențial să îmbunătățim condițiile de lucru și salarizarea în acest sector.

2. Îmbunătățirea proceselor administrative: Este vital să simplificăm procedurile administrative și să asigurăm o mai bună coordonare între autoritățile locale și centrale. Aceasta ar include digitalizarea proceselor pentru a crește eficiența și transparența.

3. Parteneriate Public-Private: Încurajăm colaborarea strânsă între sectorul public și cel privat pentru a asigura implementarea rapidă și eficientă a proiectelor de infrastructură.

4. Strategii de dezvoltare sustenabilă: Trebuie să planificăm și să implementăm proiecte care nu doar că răspund nevoilor actuale, dar sunt și sustenabile pe termen lung.

“Suntem conștienți că provocările sunt mari, dar credem într-o abordare pragmatică și orientată către soluții. Aceste aspecte subliniază necesitatea unei abordări strategice și integrate pentru a rezolva problema demografică și migrația forței de muncă, o problemă care afectează nu numai economia, dar și structura socială și viitorul României”, afirmă Irinel Costache, vicepreședinte al Partidului România în Acțiune.

Partidul România în Acțiune trage un semnal de alarmă legat de problemele generației influențate de rețelele sociale

În ultimii ani, rețelele sociale ne-au acaparat din ce în ce mai mult timpul liber, arătându-ne o generație tânără captivată de imagini ale unui stil de viață departe de realitate: tineri și tinere, afișând bogăție și lux fără efort, promovând o cultură a succesului rapid și fără muncă. Această percepție falsă a realității îi determină pe tineri să urmărească obiective nerealiste, să se simtă inadecvați când nu reușesc să atingă aceste standarde și, în cele din urmă, să cadă în capcana problemelor de sănătate mentală și comportamentelor riscante.

"Observăm o parte din generația tânără captivată de iluzii. Tinerii sunt bombardați cu imagini ale unui stil de viață nerealist - bărbați pe iahturi, fără semne de muncă, femei în haine de lux, în locuri exclusiviste, fără a avea o carieră."

Această expunere constantă creează o percepție eronată că bogăția rapidă și succesul sunt ușor de atins. Ne confruntăm cu o potențială criză de sănătate mentală.

Eșecul de a atinge un stil de viață nerealist poate duce la depresie, anxietate și chiar la comportamente riscante precum dependența de jocurile de noroc și implicarea în activități ilegale", afirmă Gabriel Mușuroia, secretarul general al Partidul România în Acțiune.

Acesta îndeamnă părinții, profesorii și societatea în general să se implice activ în educarea tinerilor și să combată influența nocivă a rețelelor sociale.

"Este esențial să redirecționăm generația tânără spre valori reale și să o ajutăm să înțeleagă că succesul adevărat necesită muncă, dedicare și realism", a spus Mușuroia.

Pentru a aborda această criză, Partidul România în Acțiune propune un plan de acțiune bazat pe mai multe principii.

1.Educație și conștientizare: Implementarea de programe educaționale în școli care să aducă în discuție impactul rețelelor sociale și să încurajeze o perspectivă realistă asupra vieții și succesului. Aceste programe ar urmări să dezvolte gândirea critică și să îi învețe pe tineri să diferențieze între realitate și ficțiune.

2.Campanii de conștientizare: Lansarea de campanii de conștientizare la nivel național, axate pe promovarea unor modele de urmat realiste și accesibile. Aceste campanii ar avea ca scop să arate tinerilor că succesul adevărat implică muncă, dedicare și integritate.

3.Parteneriate cu influencerii: Colaborarea cu influenceri responsabili pe rețelele sociale pentru a promova un mesaj de autenticitate și realitate.

4.Suport pentru sănătatea mintală: Îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate mintală pentru tineri, inclusiv consiliere și terapie, pentru a-i ajuta pe cei afectați de presiunile și decepțiile generate de idealurile social media.

5.Implicarea părinților și profesorilor: Organizarea de seminarii și ateliere pentru părinți și profesori, pentru a-i învăța cum să discute deschis despre influența rețelelor sociale și să ofere sprijin adecvat tinerilor.

"Este responsabilitatea noastră colectivă să ghidăm tineretul pe un drum al succesului real și să îi oferim instrumentele necesare pentru a naviga într-o lume tot mai digitalizată. Prin eforturi comune, putem să schimbăm cursul acestei crize și să construim un viitor mai sănătos pentru generația următoare", a conchis Gabriel Mușuroia.

Partidul România în Acțiune critică măsurile de austeritate de la Filarmonica din Ploiești

Recentele măsuri de austeritate impuse la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, care au condus la afectarea programului de spectacole, inclusiv a evenimentelor festive de sfârșit de an, nu fac decât să submineze un pilon de bază al oricărei societăți civilizate, consideră Partidul România în Acțiune.

Aceste reduceri bugetare, care afectează grav sectorul cultural, sunt văzute ca o manifestare a unei probleme mai ample a Guvernului și autorităților locale, evidențiind neglijarea domeniilor vitale precum cultura și educația.

“Ne cerem iertare în fața dumneavoastră deoarece, independent de voința noastră, nu vom reuși să ne respectăm angajamentele luate față de publicul nostru și nu în ultimul rând față de invitații noștri. Vor fi afectate spectacolele programate pentru perioada următoare, inclusiv evenimentele festive din luna decembrie. Vă promitem că vom căuta cele mai bune soluții prin care dumneavoastră să aveți cel mai puțin de suferit în această perioadă și sperăm că veți rămâne alături de noi”, este o parte a mesajului colectivului de la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești.

Iuliu Dan, președintele organizației Prahova a Partidului România în Acțiune, a subliniat că situația de la Filarmonică este doar un exemplu al abordării deficitare a administrației locale în ceea ce privește susținerea și promovarea culturii și educației de calitate în România.

"Este inadmisibil ca într-un moment în care ar trebui să investim în educație și cultură, să asistăm la o diminuare a resurselor dedicate acestor sectoare esențiale. Aceasta reflectă o viziune îngustă asupra dezvoltării și progresului national. Fără cultură, un om și o națiune își pierd identitatea, ceea ce este extrem de grav", a declarat Iuliu Dan.

Partidul România în Acțiune a evidențiat, în repetate rânduri, problemele sistemului educațional autohton, criticând guvernanții pentru promovarea mediocrității și neglijarea eforturilor profesorilor de a oferi o educație de calitate.

“Ca atare, ne propunem să intensificăm eforturile pentru a aduce la lumină aceste probleme și să promovăm inițiative care vor asigura un viitor mai bun pentru România prin investiții adecvate în cultură și educație. Această abordare subliniază angajamentul partidului pentru promovarea unei societăți în care aceste domenii trebuie să fie cu adevărat priorități naționale”, a conchis Iuliu Dan.

Guvernanții au ridicat mediocritatea la rang de merit

Problemele profunde din sistemul educațional românesc sunt evidențiate zilnic de făuritorii actului didactic, profesorii. Aceștia atrag atenția asupra dificultăților financiare cu care se confruntă sistemul, a dotării necorespunzătoare a școlilor și si a deciziei aberante a guvernanților privitoare la bursele de merit, care a condus la ridicarea mediocrității la rang de merit, cu un impact bugetar uriaș.

“Un aspect esențial pe care vreau să îl menționez este demoralizarea elevilor dedicați și serioși, în contextul unor politici guvernamentale care răsplătesc mediocritatea. De asemenea, în încercarea de a combate discriminarea și bullying-ul, politica publică din educație permite și încurajează comportamentele deviante în școli ”, consideră Mihai Apostolache, președintele Partidului România în Acțiune.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că profesorii se confruntă cu sarcini multiple – de la secretariat, psihologie, consiliere, până la transport – deviind astfel de la rolul lor principal de dascăli. Această multifuncționalitate forțată este o povară care împiedică realizarea educației de calitate.

“Este vital să recunoaștem și să ne adresăm acestor provocări. Credem în respectarea dreptului la educație de calitate pentru toți elevii și în necesitatea de a lăsa profesorii să își exercite meseria în mod eficient.

Educația de calitate este cheia progresului și a dezvoltării personale a fiecărui elev, fiind un pilon esențial pentru un viitor mai bun al României. De aceea este timpul să acționăm și să susținem inițiative care promovează o educație de calitate, să recunoaștem eforturile profesorilor și să asigurăm un mediu propice învățării”, a mai spus Mihai Apostolache.

Bursele de merit trebuie să promoveze excelența în rândul elevilor, nu mediocritatea

O decizie recentă a Ministerului Educației de a acorda burse de merit unor deținuți din Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud a aprins dezbateri în întreaga țară.

Inițiativa, care include acordarea a 450 de lei pe lună pentru 16 dintre deținuții care își continuă studiile, a generat opinii divizate atât în rândul publicului, cât și al clasei politice.

Bursele de merit „Ligia Deca“ ar urma să fie acordate în principal elevilor cu medii sub 5, o situație subliniată de media centrala într-o analiză recentă.

În timp ce unii susțin că educația și reabilitarea ar trebui să fie disponibile pentru toți, inclusiv pentru populația carcerală, alții argumentează că utilizarea fondurilor publice pentru a recompensa deținuții este o abordare greșită, în contextul în care statul român alocă un buget considerabil pentru programul de burse, cu un total de 8.494 de burse „Ligia Deca“, echivalând cu un efort bugetar anual de aproximativ 38 de milioane de lei.

Mai mult, în urma dezvăluirilor recente din mass-media privind acordarea burselor de merit unor elevi cu medii sub 2, Partidul România în Acțiune marșează pe ideea de a se revizui și restrânge criteriile pentru acordarea acestor stimulente financiare.

“Un sistem de burse care recompensează mediocritatea subminează principiile meritocrației și eficienței cheltuirii fondurilor publice, așa încât solicităm reforme imediate pentru a ne asigura că numai elevii cu adevărat merituoși sunt recompensați. În plus, cerem transparență totală în procesul de selecție și distribuire a burselor, precum și o supervizare riguroasă pentru a preveni orice abuzuri viitoare, propunând o dezbatare parlamentară pentru modificarea legislației educaționale în acest sens. Această inițiativă subliniază angajamentul partidului față de îmbunătățirea sistemului educațional și de promovare a excelenței în rândul tinerilor din țara noastră”, subliniază Mioara Ayoub, vicepreședinte al Partidului România în Acțiune.

Liderii partidului se așteaptă ca următoarele săptămâni să aducă clarificări și, eventual, modificări ale acestei decizii controversate.

Noile taxe ale Guvernului Ciolacu și impactul asupra antreprenorilor

Guvernul Ciolacu a introdus, la începutul acestei luni, o serie de modificări fiscale, inclusiv creșterea taxelor și impozitelor, care au generat îngrijorări în rândul antreprenorilor.

Una dintre modificările semnificative aduse de Legea Guvernului Ciolacu (296/2023) se referă la operațiunile cu numerar între firme și persoane fizice care reprezintă împrumuturi. Conform noilor prevederi, aceste operațiuni trebuie efectuate exclusiv prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar, eliminând posibilitatea efectuării de plăți în numerar.

“Această schimbare poate complica semnificativ viața antreprenorilor, deoarece nu mai au posibilitatea să efectueze mici creditări în casierie atunci când firma nu dispune de numerar pentru anumite achiziții sau plăți. Antreprenorii trebuie acum să meargă la bancă pentru a depune fondurile necesare, să le retragă de acolo și apoi să le depună în casieria firmei lor, adăugând un proces suplimentar și un cost adițional”, afirmă Daniel Ioniță, președintele executiv al Partidului România în Acțiune.

Această măsură afectează în special antreprenorii atunci când angajații solicită plăți în numerar, deoarece nu dețin carduri bancare sau întâmpină dificultăți cu conturile lor bancare. Această situație este mai des întâlnită în mediul rural, unde accesul la servicii bancare poate fi mai limitat.

Mai mult, în anumite zile, firmele pot să nu dispună de suficiente fonduri pentru a acoperi toate cheltuielile, inclusiv salariile angajaților. Această schimbare legislativă poate complica gestionarea fluxurilor de numerar și poate crea inconveniențe semnificative pentru antreprenori.

“Pe lângă aceasta, Legea taxelor Ciolacu 1 introduce și o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru bănci, ceea ce ar putea duce la creșterea comisioanelor percepute de acestea. Împreună cu costurile suplimentare generate de drumurile la bancă pentru depuneri și retrageri de numerar, antreprenorii se confruntă cu presiuni financiare semnificative.

Este o lege din care băncile vor avea numai de câștigat, iar micii antreprenori, persoanele fizice și firmele vor avea de pierdut, printr-o povară financiară în plus. Nu este corect ca doar aceștia să suporte costurile. Unde vrem să ajungem? Să avem cât mai mulți mici întreprezintori și companii care să trimită oamenii acasă sau să închidă porțile? Nu suntem de acord cu așa ceva”, mai spune Ioniță.

În noile condiții economice, Partidul Romania în Acțiune subliniază importanța unui dialog deschis și onest între guvern și mediul de afaceri pentru a evalua cu atenție impactul acestor măsuri fiscale asupra economiei și pentru a găsi soluții care să sprijine dezvoltarea și competitivitatea antreprenorilor români.

Mihai Apostolache: Guvernul eșuează în gestionarea resurselor publice

Într-o perioadă în care economia națională tremură sub presiunea crizelor financiare repetate, guvernul alege să întoarcă spatele realității și să perpetueze un sistem de favorizare a unor angajați din sectorul public, ignorând necesitatea unei gestiuni responsabile a resurselor publice.

Președintele Partidului România în Acțiune, Mihai Cristian Apostolache, atrage atenția asupra acestui comportament iresponsabil care contravine principiilor de bază ale unei guvernări raționale și sustenabile.

Recent, presa centrală a dezvăluit cum, în ciuda retoricii austerității promovate de guvern, sporurile bugetarilor continuă să se ridice la sume exorbitante, ajungând până la 3.000 de lei pe lună în anumite instituții de stat.

Aceste sporuri, acordate în mod arbitrar și fără o justificare solidă, reprezintă un adevărat asalt asupra resurselor bugetare, într-un moment în care economia României se confruntă cu provocări semnificative.

“Este revoltător cum guvernul alege să ignore imperativul fiscal în favoarea unui sistem vechi, corupt, care alimentează inechitatea și perpetuează o cultură a resurselor financiare prost gestionate în sectorul public.

Astfel de practici nu fac decât să submineze încrederea cetățenilor în instituțiile statului și să erodeze fundația pe care se construiește dezvoltarea durabilă a României”, a precizat liderul Partidului România în Acțiune.

Președintele Apostolache subliniază necesitatea unei schimbări radicale în abordarea guvernării, unde responsabilitatea și transparența trebuie să primeze în fața favoritismului și a gestionării defectuoase a fondurilor publice.

“Este inacceptabil ca, într-o perioadă de criză, guvernul să continue să alimenteze acest sistem disfuncțional în detrimentul dezvoltării economice și a bunăstării cetățenilor.

Partidul România în Acțiune militează pentru un cadru de guvernare echitabil și responsabil, unde fiecare leu cheltuit din bugetul public este investit în mod judicios pentru a susține creșterea economică și pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor”, a mai spus Mihai Apostolache.

Președintele Partidului România în Acțiune îndeamnă guvernul să renunțe la practicile nesustenabile și să își asume un rol activ în rectificarea acestor anomalii care amenință viitorul României.

Partidul România în Acțiune: A sosit timpul pentru soluții pragmatice în fața diagnosticului Băncii Mondiale

Sublinierea problemelor structurale de către Banca Mondială, în recentul său raport despre România, este o reflectare a nevoii stringente de schimbare, iar Partidul România în Acțiune consideră că este esențial să abordăm aceste chestiuni fundamentale pentru a debloca potențialul țării noastre.

“Pregătirea insuficientă a forței de muncă, îmbătrânirea populației și administrația ineficientă sunt doar câteva dintre aspectele care necesită acțiuni concrete. În contextul migrației masive și exodului de creiere, Partidul România în Acțiune propune un set de măsuri menite să inverseze aceste tendințe”, a spus președintele Partidului România în Acțiune, Mihai Apostolache.

Iată 5 dintre măsurile imediate pe care dorește să le implementeze România în Acțiune:

1. Reformarea domeniului educației: Partidul România în Acțiune vede reforma educațională ca fiind piatra de temelie pentru pregătirea adecvată a forței de muncă viitoare. Propunem actualizarea curriculumului, îmbunătățirea formării profesorilor și investiții semnificative în infrastructura educațională.

2. Stimularea antreprenoriatului: Crearea unui mediu prielnic pentru afaceri este crucială. România în Acțiune susține simplificarea birocrației, reducerea poverii fiscale și accesul mai facil la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii.

3. Investiții în sănătate și administrație locală: Calitatea serviciilor publice este direct corelată cu eficiența administrației locale. Vom lucra pentru modernizarea sistemului de sănătate și pentru dezvoltarea capacității administrative la nivel local.

4. Atragerea și retenția talentelor: Este vital să creăm oportunități atractive pentru tinerii educați și pentru profesioniștii cu experiență, pentru a preveni migrația și a aduce acasă talentele românești.

5. Adaptarea pieței muncii la realitățile post-pandemice: Pentru contracararea impactului pandemiei, este esențial să sprijinim adaptarea rapidă a pieței muncii, inclusiv prin programe de reprofesionalizare și măsuri de protecție socială.

“Partidul România in Actiune este gata să lucreze alături de toți actorii relevanți pentru a transforma diagnosticul Băncii Mondiale într-un plan de acțiune robust, care să pună România pe un traseu ascendent sustenabil. Este timpul pentru soluții pragmatice și acțiune decisivă pentru a îmbunătăți viețile românilor și a construi un viitor prosper pentru țara noastră”, a mai spus liderul partidului, Mihai Apostolache.

Administrația ploieșteană, o navigare fără busolă?

Orice oraș prosper depinde de o administrație eficientă și viziunea sa clară pentru viitor. Din păcate, semnalele recente din Ploiești arată că municipiul este navigat fără o busolă clară, cu un curs nesigur și destinații neclar definite.

În timp ce alte orașe din țară își orientează resursele spre dezvoltare urbană, tehnologie și infrastructură, Ploieștiul pare să plutească într-o zonă gri. Lipsa unor proiecte majore, care să aducă valoare adăugată orașului și cetățenilor săi, este din ce în ce mai evidentă. Întrebarea rămâne: unde sunt acele proiecte care să redefinească și să modernizeze orașul?

“Pe lângă lipsa unui plan clar, administrația ploieșteană pare a fi măcinată de conflicte interne și externe. Divergențele și dezbaterile acerbe, în loc să aducă soluții, par să paralizeze procesul decizional. O administrație divizată este mai puțin probabil să fie eficientă și să răspundă adecvat nevoilor cetățenilor.

Cel mai alarmant este, totuși, lipsa unei viziuni clare pentru Ploiești. Fără o direcție clară și o idee precisă despre ce își dorește să devină în următorii ani, un oraș riscă să rămână în urmă. De aceea este esențial să se identifice care sunt punctele forte ale Ploieștiului, potențialul său neexploatat și să se lucreze în mod concret pentru valorificarea acestora”, a declarat Mioara Ayoub, vicepreședinte al Partidului România în Acțiune.

În contextul actual, cetățenii Ploieștiului merită claritate și acțiune. Este timpul ca administrația locală să își reevalueze abordarea, să își redefinească prioritățile și să înceapă lucrul pentru un municipiu modern și prosper. Se așteaptă o viziune clară, proiecte concrete și un angajament ferm față de dezvoltare și progres.

“Oare când va veni momentul în care Ploieștiul va intra pe un traseu bine definit către viitor? Cetățenii așteaptă, și mai ales, merită mai mult”, a conchis Mioara Ayoub.

Domenii care necesită o acțiune rapidă

România se află în fața unui moment crucial în ceea ce privește reforma statului, iar Partidul România în Acțiune vine cu o serie de propuneri care promovează o abordare mai transparentă și democratică a guvernării locale și naționale. Aceste propuneri vin în contextul în care premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat intenția de a limita la două numărul de mandate pentru aleși, inclusiv primari, după alegerile din 2024.

Una dintre principalele propuneri ale Partidului România în Acțiune este renunțarea la finanțarea publică a partidelor politice parlamentare. Acest demers vine în întâmpinarea unei cerințe crescânde de transparență și eficiență în cheltuirea resurselor publice, oferind astfel o oportunitate de a reduce cheltuielile publice și de a direcționa mai multe resurse către nevoile esențiale ale cetățenilor.

“De asemenea, propunem renunțarea la intenția de a majora pragul electoral. Aceasta este o măsură menită să păstreze diversitatea politică și să asigure că toți competitorii au șanse egale de a intra în administrația locală și Parlament. Majorarea pragului electoral ar putea exclude o parte semnificativă a populației din procesul democratic, ceea ce nu este în spiritul unei democrații sănătoase”, afirmă liderul Partidului România în Acțiune, Mihai Aposolache.

O altă propunere importantă este renunțarea la modalitatea actuală de alegere a primarului și președintelui consiliului județean într-un singur tur de scrutin, în favoarea alegerilor în două tururi.

Această schimbare ar asigura o mai mare legitimitate a aleșilor locali și județeni și ar oferi cetățenilor oportunitatea de a-și exprima mai clar opțiunile politice.

Aceste propuneri reflectă angajamentul Partidului România în Acțiune de a promova o guvernare mai responsabilă și o administrare eficientă a resurselor publice.

“În acest sens, susținem necesitatea unei reorganizări administrative în țară, un subiect vital pentru viitorul României, iar Partidul România în Acțiune oferă propuneri concrete și orientate spre cetățeni pentru a aduce îmbunătățiri semnificative în sistemul politic și administrativ.

Aceste propuneri urmăresc să consolideze democrația și să asigure o guvernare mai transparentă și mai responsabilă în beneficiul tuturor românilor”, a conchis Mihai Apostolache.

Criza educațională din România: Apel la acțiune

Sistemul educațional din România se află într-o stare de criză profundă, iar necesitatea unei schimbări radicale este mai urgentă ca niciodată.

Într-un moment în care societatea ar trebui să investească în educație și în formarea viitoarei generații, suntem martorii unor incidente și comportamente inacceptabile în școli, care amenință să submineze întregul sistem de învățământ.

Un exemplu alarmant provine de la un profesor din Buzău, care a împărtășit o experiență traumatizantă, fiind nevoit să părăsească sala de clasă după ce un elev a început să filmeze în timpul orei și a ignorat cererea de a-și închide telefonul.

Cu tupeul și nesimțirea pe care nu ar trebui să le vadă niciodată un educator dedicat, acest elev a amenințat că va declara că a fost agresat în cazul în care profesorul va acționa pentru a menține disciplina în clasă.

“Această poveste este doar un exemplu dintr-o serie de incidente care se întâmplă în școlile din România. Violența, lipsa de respect și tupeul unor elevi au atins cote alarmante, punând în pericol nu doar procesul de învățare, ci și siguranța cadrelor didactice. Este esențial să abordăm această problemă cu seriozitate și responsabilitate.

Educația este pilonul pe care se întemeiază viitorul unei națiuni și este datoria noastră să asigurăm un mediu adecvat pentru aceasta”, afirmă Iuliu Dan, președintele Organizației Prahova a Partidului România în Acțiune.

De aceea, reprezentanții Partidului România în Acțiune propun 5 măsuri care ar trebui aplicate rapid:

1. Sprijin și formare pentru profesori: Profesorii au nevoie de sprijin și resurse pentru a gestiona comportamentele problematice ale elevilor. Formarea continuă și resursele adecvate sunt esențiale pentru a ajuta cadrele didactice să facă față provocărilor din clasele lor.

2. Implicarea părinților: Părinții au un rol esențial în educarea copiilor lor și trebuie să fie parteneri activi în procesul educațional și să încurajeze respectul și disciplina.

3. Consiliere și asistență psihologică: Elevii care prezintă comportamente problematice pot avea nevoie de consiliere și asistență psihologică.

4. Responsabilitatea instituțiilor de învățământ: Școlile trebuie să pună în aplicare reguli și regulamente clare pentru a menține disciplina și siguranța în școală, iar incidentele trebuie tratate cu seriozitate și promptitudine.

5. Conștientizare publică: Este esențial ca societatea să fie conștientă de gravitatea situației educaționale din țară și să susțină eforturile de îmbunătățire a sistemului de învățământ.

“Este necesar ca toți actorii din societate să se implice activ în rezolvarea crizei educaționale din România. Educația este un drept fundamental al fiecărui copil, iar asigurarea unui mediu sigur și respectuos în școli este o responsabilitate comună. Este timpul să acționăm pentru a reda învățământului românesc demnitatea și respectul pe care îl merită”, mai afirmă Iuliu Dan.




© Partidul România în Acțiune 2024